+38 (0562) 47 - 46 - 70 , Приймальна комісія: тел: +38 (0562) 47 - 34 - 49 udhtu@udhtu.edu.ua
Обрати сторінку

КАФЕДРА АНАЛІТИЧНОЇ ХІМІЇ ТА ХІМІЧНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК І КОСМЕТИЧНИХ ЗАСОБІВ

адреса: к. 344, головний корпус,

просп. Гагаріна, 8, м. Дніпро, 49005

тел.: +38 (056) 47-06-00

e-mail: analyt_chem@udhtu.edu.ua

Кафедра готує фахівців за ступенем бакалавра та магістра за наступними галузями знань:

Галузь знань:16 Хімічна та біоінженерія

Спеціальність: 161 Хімічні технології та інженерія

Освітні програми:

Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів (ХДК)

«Аналітичний контроль у виробництві харчової та косметичної продукції» (АКВ)

Кафедра з 2005 р. проводить підготовку бакалаврів і магістрів за унікальною і єдиною у нашому регіоні освітньою програмою “Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів”. Це відносно нова спеціальність, яка була затверджена у 2003 році наказом Міносвіти України та ввійшла до “Переліку напрямів та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах”. З 2018 р. на кафедрі відкрито нову освітню магістерську програму “Аналітичний контроль у виробництві харчової та косметичної продукції”.

Сучасна харчова та парфумерно-косметична промисловості базуються на обов’язковому використанні різноманітних харчових добавок та біоактивних речовин відповідно. Харчові добавки – це природні або синтезовані хімічні речовини, які додаються в харчові продукти з метою надання їм певних споживчих якостей, але не використовуються самі по собі, як харчові продукти. Наприклад, це консерванти, антиоксиданти, стабілізатори, барвники, згущувачі, емульгатори, підсилювачі смаку та аромату. Біоактивні речовини натурального походження широко використовуються в косметичній промисловості, як обов’язкові складові різних косметичних засобів. Асортимент харчових добавок та косметичних засобів, що виробляють вітчизняні підприємства, дуже обмежений, але Україна має високий технічний потенціал для організації їх виробництва.

Високопрофесійні фахівці зі спеціальності ХДК повинні знати технології виробництва харчових добавок і технології їх використання, технології виробництва косметичних препаратів різного призначення, уміти орієнтуватися в широкому спектрі косметичних інгредієнтів, володіти методами аналізу харчових добавок і компонентів косметичних засобів, вміти організувати промислове виробництво. Під час навчання студенти отримують ґрунтовні теоретичні та практичні знання в галузі харчової хімії, технології харчових та косметичних виробництв, біохімії, мікробіології, токсикології, хімії поверхнево-активних речовин, хімічних та інструментальних методів аналізу продуктів харчування та косметичних засобів, органічної хімії природних сполук, математичного моделювання технологічних процесів, обладнання для виробництва харчових добавок та косметичних засобів, основ проектування виробництв. Спеціалісти такого профілю потрібні на підприємствах хімічної і харчової промисловості, які виробляють або застосовують харчові добавки; підприємствах парфумерно-косметичної галузі, контрольно-аналітичних лабораторіях тощо.

Навіщо потрібна нова освітня програма? Аналіз ринку праці та ринку освітніх послуг свідчить про відсутність в Україні хіміків-технологів магістерського освітньо-кваліфікаційного рівня зі спеціалізацією в аналітичному контролі виробництва. В той же час розгалужена мережа підприємств харчової та косметичної промисловості обумовлює нагальну потребу у висококваліфікованих фахівцях з аналітичного контролю їх продукції.

Що таке аналітичний контроль? Це та ж аналітична хімія? Чим фахівці хіміки-аналітики будуть відрізнятися від хіміків-технологів з магістерською освітою в області аналітичного контролю? Сучасні промислові підприємства не можуть досягти високих техніко-економічних показників без організації технічного та аналітичного контролю виробництва на всіх його стадіях. По суті, такий контроль є невід’ємною частиною кожного виробничого процесу. Його виконують різні служби підприємства в залежності від об’єкта контролю. Наприклад, виконавцями контрольних операцій можуть бути представники цехів та відділів підприємства: головний технолог, головний енергетик, головний механік тощо. Основна частина контрольних операцій в цехах і дільницях хімічних виробництв виконується безпосередньо їх персоналом за участю хіміків-аналітиків виробничих лабораторій і повинна контролюватися саме хіміком-технологом. Тому окрім знань і навичок підтримання технологічних режимів виробничого процесу хімік-технолог має володіти методами хімічного і інструментального аналізу та знатися на сучасних методиках виконання вимірювань.

Хто може стати магістром за освітньою програмою «Аналітичний контроль у виробництві»? Лише бакалаври зі спеціальності ХДК? Цікаво, що сьогодні багато студентів знають правильну відповідь, але дуже часто сумніваються, що зможуть на наступному рівні одержання вищої освіти значно розширити або навіть реформувати поле своїх професійних знань. Мова йде про принцип «перехресного вступу», коли студенти з освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра можуть вступати до магістратури за будь-якою галуззю знань, навіть якщо вона є відмінною від тієї, за якою вони вже здобули освіту. Тобто не тільки бакалаври з хімічної технології, але і хіміки, біологи або механіки можуть подати заяву до магістратури з «Аналітичного контролю виробництва» і після одержання диплому мати дві вищі освіти у різних галузях знань. Багато з нас знають прислів’я «не класти всі яйця в одну корзину», але не всі розуміють, що ця народна мудрість стосується не тільки яєць чи грошей. Ця формула працює і при пошуку роботи: чим більше ви маєте дипломів, тим більше ви будете цікавими для вашого потенційного роботодавця.

Чи потрібно йти до магістратури? Вища освіта в Європі, а тепер і в Україні, має три освітньо-кваліфікаційні ступені: бакалавр, магістр та доктор. Бакалавр у Європі – це людина з вищою освітою. Магістр у Європі – це МАЙСТЕР своєї справи, тобто це вищий рівень вищої освіти, який дозволяє працювати на більш відповідальних (керівних) посадах. В мережі Інтернету розповсюджена інформація, що нібито в магістратуру треба йти тільки тим, хто хоче стати викладачем чи науковцем. Рівень магістра зовсім не зобов’язує випускника йти в науку. Разом з цим участь у наукових дослідженнях при навчанні у магістратурі – це новий досвід з планування роботи, практичного використання набутих знань, пошуку і аналізу інформації, що завжди буде у нагоді в любій сфері діяльності. Тому порада студентам дуже проста: не відкладайте на майбутнє, а використовуйте свій шанс отримати вищий рівень освіти вже сьогодні!

НОВИНИ КАФЕДРИ

Нова освітня програма для магістрів на факультеті ТНР

Нова освітня програма для магістрів у ДВНЗ УДХТУ «Аналітичний контроль у виробництві харчової та косметичної продукції» - Навіщо потрібна нова освітня програма? Аналіз ринку праці та ринку освітніх послуг свідчить про відсутність в...

Студенти ХДК на Міжнародному Форумі 2017

1-2 червня в КВЦ «Парковий» у м. Київ пройшов захід міжнародного значення Cosmetics Ukraine International Forum 2017, який був організований Асоціацією «Парфумерія та Косметика України». ДВНЗ УДХТУ є партнером Асоціації та з грудня 2016 року має  договір про творчу...

Практичні заняття в читальному залі бібліотеки студентів гр. 4-ХДК-11

Цікаво та різноманітно проходять заняття на кафедрі аналітичної хімії і хімічної технології харчових добавок та косметичних засобів за фаховими дисциплінами. Зокрема, на практичних заняттях у студентів 4 курсу з дисципліни «Основи наукових досліджень» (викладач доцент...

Захист магістрів на кафедрі аналітичної хімії

У січні місяці 2017 р. на кафедрі аналітичної хімії і ХТ ХД та КЗ відбувся другий випуск студентів – магістрів, які навчалися за півторарічною програмою за спеціальністю «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів»....

АНАЛІТИКИ УДХТУ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У МІЖНАРОДНІЙ НАУКОВО-ПРАКТИЧНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ

У жовтні 2015 року викладачі  кафедри аналітичної хімії і хімічної технології харчових добавок та косметичних засобів відвідали НТУ «Харківський політехнічний інститут» (м. Харків), в якому з нагоди 130-ти річчя університету...