КАФЕДРА ТЕХНОЛОГІЙ ПРИРОДНИХ І СИНТЕТИЧНИХ ПОЛІМЕРІВ, ЖИРІВ ТА ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ

адреса: к. 310, корпус проблемної лабораторії, просп. Науки (Гагаріна), 8, м. Дніпро, 49005
тел.: +38(067) 632 – 20 – 66
e-mail: [email protected]
ПРО КАФЕДРУ
Кафедра технологій природних і синтетичних полімерів, жирів та харчової продукції була заснована у 1955 році (тоді вона мала назву кафедри технології пластмас). За період свого існування кафедра підготувала понад 5500 спеціалістів за денною та заочною формою навчання; її випускниками було захищено близько 70 кандидатських і 7 докторських дисертацій; представництво в Національній академії наук України – 2 члени-кореспонденти і 1 академік НАН України.
Кафедра проводить освітню, методичну та наукову діяльність у галузі знань «Хімічна та біоінженерія» зі спеціальності «Хімічні технології та інженерія» за освітньою програмою “Хімічні технології синтетичних і природних полімерів, лакофарбових та композиційних матеріалів” (бакалавр, магістр, доктор філософії), “Хімічні технології мийних засобів, харчових продуктів та ароматизаторів” (бакалавр, магістр) та у галузі знань «Виробництво та технології» зі спеціальності «Харчові технології» за 6 освітніми програмами «Технології жирів і жирозамінників», «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів», «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», «Технології харчових продуктів оздоровчого призначення», «Технології бродильних виробництв», «Технології молока і молочних продуктів» (бакалавр, магістр).
Основою роботи кафедри є професійна підготовка студентів і науково-дослідна робота.
НАУКОВІ НАПРЯМКИ
Сьогодні основним напрямом наукової діяльності є проведення фундаментальних та прикладних робіт з розробки методів синтезу нових іоногенних (в тому числі іонних рідин), органічних та елементоорганічних полімерів, а також створення на їх основі клеїв, покриттів, іонообмінних та іонпровідних матеріалів; зв’язуючих і модифікуючих добавок для полімерних композиційних і лакофарбових матеріалів; теплозахисних покриттів для ракетно-космічної техніки; розробка каталізаторів етерифікації, переетерифікації, ацидолізу жирової сировини; розробка харчових продуктів оздоровчого призначення.
Новим напрямом діяльності кафедри є розвиток технологій «Зеленої хімії» – синтезу біопалива, розчинників, модифікаторів полімерних композицій, мастил, засобів для чищення та консервації зброї та військової техніки, отриманих з жирової сировини рослинного та тваринного походження.
Кафедра є засновником при ДВНЗ УДХТУ науково-дослідної лабораторії лакофарбових та поліграфічних матеріалів, де розроблюються та досліджуються нові лакофарбові матеріали.
СПЕЦІАЛЬНОСТІ ТА ОСВІТНІ ПРОГРАМИ
G1 «Хімічні технології та інженерія»
Освітня програма «Хімічні технології та інженерія»
Вибіркові блоки:
"Хімічні технології синтетичних і природних полімерів, лакофарбових та композиційних матеріалів"
За даною програмою (“Хімічна технологія високомолекулярних сполук” та “Хімічна технологія переробки деревини та рослинної сировини”) кафедра готує фахівців в галузі інноваційних технологій синтезу та використання полімерних природних і синтетичних матеріалів загального (цивільного) та спеціального призначення, зокрема хімічних технологій:
- синтезу полімерів та плівкоутворювачів;
- синтезу похідних целюлози;
- виробництва паперу та картону;
- отримання та експлуатації клеїв, смол;
- плівкоутворювачів і лакофарбових матеріалів та покриттів на їх основі;
- синтезу та використання полімерних добавок для будівельних матеріалів;
- синтезу та використання іоногенних (іонообмінних), електро- та іонпровідних полімерних матеріалів;
- отримання полімерних композиційних матеріалів з підвищеними показниками міцності, термічної та хімічної стійкості, а також іншими спеціальними властивостями;
- виробництва целюлозних композиційних матеріалів на основі деревини та рослинної сировини (технології виробництва плитних матеріалів, опорядження меблевих заготівок плівковими та лакофарбовими матеріалами);
Студенти цієї програми обіймають керівні посади на підприємствах хімічної промисловості, лакофарбових підприємствах, підприємствах деревопереробної промисловості, виробництва паперу та картону, машинобудівних підприємствах, підприємствах міністерства оборони та аерокосмічної галузей.
"Хімічні технології мийних засобів, харчових продуктів та ароматизаторів"
Сучасні підприємства харчової промисловості, підприємства з виробництва мила, синтетичних мийних засобів, побутової хімії та інших ароматизованих продуктів потребують спеціалістів з відповідною фаховою підготовкою, які б мали знання з хімічних технологій виробництва вказаних продуктів.
Фахівці з «Хімічних технологій мийних засобів, харчових продуктів та ароматизаторів» повинні знати теоретичні основи виробництва продукції харчового і технічного призначення, розуміти хімізм процесів, що протікають при її виробництві та застосуванні. Фахівці вказаної спеціалізації повинні знати:
- хімічні способи модифікації жирів (переетерифікація, амідування, гідрування та ін.), виготовлення продукції харчового і технічного призначення на основі жирової сировини тваринного та рослинного походження);
- хімічні способи модифікації полісахаридів (целюлози, крохмалю, хітину та інших продуктів) та перспективні напрямки їх використання, зокрема в технологіях отримання полімерних матеріалів, здатних до біорозкладання;
- хімічні технології виробництва поверхнево-активних речовин, натуральних і синтетичних мийних засобів побутового та технічного призначення на їх основі (мила – туалетне і господарське, шампуні, засоби догляду шкіри і волосся, дезінфікуючі засоби, засоби чистки та мийки автомобільної техніки та іншого технічного обладнання та ін.);
- технології виробництва та використання натуральних ефірних олій і синтетичних запашних речовин;
- хімічні технології утилізації відходів харчових виробних, нереалізованої продукції харчового призначення;
- вимоги до безперечності вказаної продукції і впроваджувати у виробництво інноваційні методи.
За вказаним вибірковим блоком налагоджена співпраця з Дніпровським політехнічним коледжем, якому кафедрою ТПЖ та ХП надана допомога при відкритті спеціалізації «Хімічні технології харчових та парфумерно-косметичних продуктів». Напрацьовуються зв’язки з підприємствами, що зацікавлені у випуску фахівців вказаної спеціалізації.
G13 «Харчові технології»
Освітня програма«Харчові технології»
Вибіркові блоки:
"Технології жирів і жирозамінників"
В харчової промисловості в даний час спостерігається попит на високоякісну сировину, зокрема на спеціалізовані промислові жири. Використання новітніх технологій, таких як фракціонування, переетерифікація і гідрогенізація рослинних олій, дозволяє виробляти не тільки фритюрні жири та маргарини широкого спектра використання, а й інші високотехнологічні жири спеціального призначення, такі як еквіваленти та замінники масла какао, різноманітні кондитерські жири, замінники молочного жиру. Жири в залежності від призначення поділяють на кулінарні, кондитерські та хлібопекарські.
Тваринні жири широко використовуються в якості їжі (сало, вершкове масло, смалець) і компонентів для виробництва харчових продуктів. Застосовуються тваринні жири для приготування лікарських препаратів, косметичних та миючих засобів, входять до складу різних біологічних добавок та мастильних матеріалів. Всього близько третини жирів, що виробляються в усьому світі, використовується в технічних цілях.
Підготовка спрямована на вивчення студентами дисциплін, необхідних для їх майбутньої професійної діяльності, що дають цілісне уявлення про біохімічні та фізичні перетворення компонентів сировини у технологічному процесі, характеризують призначення технологічних операцій і закономірності перебігу процесів в залежності від технологічних параметрів. Студенти детально вивчають спеціальні дисципліни: «Основи фізіології та гігієни харчування», «Харчова хімія», «Технологія оздоровчих харчових продуктів», «Технологія добування рослинних жирів», «Технологія натуральних ефірних олій та синтетичних запашних сполук», «Технологія переробки жирів», «Загальні технології харчової промисловості» та інші.
"Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів"
Сучасна тенденція розвитку хлібозаводів полягає у зростанні асортименту хлібобулочних виробів та об’ємів їх споживання населенням.
Асортимент хлібопекарської продукції постійно розширюється, оновлюється, розробляються нові хлібобулочні вироби з використанням місцевих, а також нетрадиційних видів сировини, зростає випуск дієтичних і хлібних виробів оздоровчого характеру. Хліб традиційно був і залишається основним продуктом харчування всіх вікових груп населення нашої країни.
В нашому регіоні постійно розширюється, оновлюється асортимент кондитерської продукції, розробляються нові технології харчових виробництв. На сьогоднішній день однією з основних проблем є розширення асортименту кондитерських виробів оздоровчого характеру.
Метою виробництва кондитерських виробів, зокрема шоколадних, є задоволення зростаючих потреб населення Дніпровського і сусідніх регіонів. Якість кондитерських виробів визначається сучасним рівнем виробництва, керівництво яким повинні виконувати висококваліфіковані спеціалісти. На конкурентоздатність підприємства суттєво впливає рівень підготовки інженерів-технологів, які мають профільну освіту і здобули освітній ступінь бакалавра і магістра з харчових технологій.
Підготовка спрямована на вивчення студентами дисциплін, необхідних для їх майбутньої професійної діяльності, що дають цілісне уявлення про біохімічні та фізичні перетворення компонентів сировини у технологічному процесі, характеризують призначення технологічних операцій і закономірності перебігу процесів в залежності від технологічних параметрів. Студенти детально вивчають спеціальні дисципліни «Технологія кондитерських виробів» та «Технології хлібобулочних та макаронних виробів».
Робота майбутнього фахівця спрямована на контроль сировини, технологічного процесу, якості готової продукції та модернізацію існуючих технологій і обладнання, облік технологічних витрат і втрат, забезпечення оптимальної організації виробничого процесу, поліпшення якості готових виробів, що є запорукою підвищення конкурентоздатності та збільшення прибутку підприємства.
"Технологічна експертиза та безпека харчової продукції"
Проблема недостатньої безпеки харчової продукції через погіршення екологічних і кліматичних умов, використання у сільському господарстві великої кількості мінеральних добрив, гормонів та антибіотиків, а також фальсифікація харчових продуктів – основні проблеми українського ринку.
Для визначення можливостей і використання на практиці найбільш ефективних та економічних технологій для виробництва якісної, фізіологічно безпечної, конкурентоспроможної харчової продукції необхідна технологічна експертиза харчових продуктів. Спеціалізація орієнтує студентів на високому професійному рівні оцінювати якість і безпечність харчової продукції і продовольчої сировини, встановлювати відповідність вимогам стандартів, у тому числі міжнародних, з метою підвищення якості та конкурентоспроможності вітчизняної продукції.
Технологічна експертиза необхідна для визначення можливостей і використання на практиці найбільш ефективних та економічних технологій для виробництва якісної, фізіологічно безпечної, конкурентоспроможної харчової продукції.
Підготовка фахівців передбачає послідовність і логіку викладу дисциплін, необхідних для їх майбутньої професійної діяльності, що дають цілісне уявлення про біохімічні та фізичні перетворення компонентів сировини у технологічному процесі, характеризують призначення технологічних операцій і закономірності перебігу процесів в залежності від технологічних параметрів.
Студенти отримують професійні навички і вмітимуть:
- проводити технологічну експертизу та оцінювати безпеку харчової продукції;
- визначати якісний і кількісний склад сировини та готового продукту, показники їх якості та безпеки;
- вибирати обладнання, використання якого забезпечує найвищу якість та безпеку харчової продукції;
- підтверджувати відповідність продукту вимогам нормативної документації або виявленні помилок у технологічному процесі;
- виявляти відхилення параметрів технологічного процесу, що впливають на якість, безпеку продукції, розмір технологічних витрат і втрат, вихід кінцевого продукту;
- виявляти можливу не обліковану чи фальсифіковану продукцію;
- контролювати якість вихідної сировини та готової продукції;
- вести звітну документацію.
"Технології харчових продуктів оздоровчого призначення"
Сучасна тенденція розвитку харчової промисловості полягає у зростанні асортименту продукції спеціального призначення – для дітей, людей похилого віку, хворих та окремих груп населення. Актуальною є підготовка спеціалістів (фахівців) з розроблення нових і вдосконалення існуючих технологій виробництва оздоровчих харчових продуктів, що відповідають світовим тенденціям розвитку індустрії здорового харчування, які:
- знають сучасні принципи здорового харчування ХХІ ст.
- володіють методами контролю якості та безпеки сировини і продуктів виготовлених на її основі;
- здатні до зміни стереотипів вітчизняних виробників – припинення використання небезпечних харчових штучних добавок у харчових продуктах.
Майбутні фахівці набувають теоретичних і практичних знань основних груп компонентів, що входять до складу харчових систем, їх значення в процесі профілактичного і лікувального харчування; основних груп оздоровчих харчових продуктів і функціональних напоїв. Студенти вивчають інгредієнтний склад функціональних харчових продуктів, їх харчову цінність та оздоровчий вплив на людський організм; знайомляться з новими технологіями виробництва оздоровчих продуктів харчування, в тому числі для окремо виділених груп населення.
Підготовка фахівців передбачає послідовність і логіку викладу дисциплін, необхідних для їх майбутньої професійної діяльності
"Технології бродильних виробництв"
СМАК МАЙБУТНЬОГО: ТВОЯ КАР’ЄРА У БРОДИЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЯХ!
Розкрий свій потенціал у світі, де наука зустрічається зі смаком!
Мрієш створювати щось унікальне, що приносить радість і користь людям? Тебе захоплюють процеси, що перетворюють звичайні інгредієнти на дивовижні напої та продукти? Тоді “Технології бродильних виробництв” – це саме та освітня програма, яка відкриє для тебе світ безмежних можливостей!
Це не просто про пиво чи вино. Це про глибоке розуміння мікробіології, біохімії та інженерії. Це про мистецтво та науку створення:
- Пива, слабоалкогольних та безалкогольних напоїв нового покоління.
- Вишуканих горілчаних напоїв, вин та настоянок.
- Корисних квасів, сидрів та інших ферментованих продуктів.
- Дріжджів, що є основою багатьох виробництв.
Чому “Технології бродильних виробництв” – це твій вибір?
- Актуальність та Перспективність: Бродільна галузь в Україні активно розвивається. Від крафтових пивоварень та невеликих виноробень до великих харчових комбінатів – попит на кваліфікованих технологів лише зростає. Ти будеш працювати в галузі, що завжди буде актуальною, адже якісні та смачні продукти – це те, що споживають щодня!
- Наука + Творчість: Ця спеціальність об’єднує глибокі знання з хімії, біології, інженерії та харчових технологій із можливістю експериментувати та створювати власні унікальні рецептури. Ти будеш поєднувати лабораторні дослідження з практичним втіленням ідей.
- Широкий Спектр Застосувань: Випускники спеціальності працюють на:
- Пивоварних заводах та крафтових броварнях.
- Виноробних підприємствах та лікеро-горілчаних заводах.
- Хлібозаводах та кондитерських фабриках.
- Підприємствах з виробництва біопалива та фармацевтичних препаратів (де використовуються ферментаційні процеси).
- В науково-дослідних лабораторіях та центрах стандартизації та сертифікації.
- Можуть відкривати власний бізнес у сфері крафтового виробництва.
- Практична Підготовка: Навчальна програма передбачає інтенсивну практичну підготовку в сучасних лабораторіях та на провідних підприємствах галузі. Ти отримаєш навички роботи з новітнім обладнанням та технологіями.
- Вплив на Якість Життя: Ти будеш причетний до створення продуктів, які покращують смак життя, забезпечують якісне харчування та навіть сприяють розвитку економіки країни.
Ти Навчишся:
- Розробляти нові рецептури напоїв та продуктів бродіння.
- Контролювати та оптимізувати технологічні процеси.
- Працювати з сучасним обладнанням та автоматизованими системами.
- Забезпечувати високу якість та безпеку продукції.
- Вивчати мікроорганізми, що відповідають за процеси ферментації.
- Впроваджувати інноваційні та екологічні рішення у виробництво.
Приєднуйся до Нас!
Вибери спеціальність “Технології бродильних виробництв” і стань частиною команди професіоналів, що формують смакові вподобання майбутнього! Твоя успішна кар’єра починається тут!
"Технології молока і молочних продуктів"
Сучасна промислова переробка молока — це складний комплекс взаємопов’язаних хімічних, фізико-хімічних, мікробіологічних, біохімічних, біотехнологічних, теплофізичних та інших специфічних технологічних процесів. Молоко та молочні продукти мають велике значення для організації здорового та якісного харчування населення. Молочні продукти (молоко, масло, сир, кисломолочні продукти та молочні консерви) мають високу засвоюваність і калорійність. Вони містять усі необхідні для життя людини, росту і розвитку її організму поживні речовини (білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни) і належать до найбільш повноцінних продуктів харчування. У виробництві питного молока та кисломолочних продуктів використовуються усі компоненти молока.
Актуальним є впровадження нових технологій виробництва, спрямованих на формування розширення асортименту молочних продуктів, зниження витрат на їх виготовлення та реалізацію. Раціональне використання технологічного обладнання потребує глибоких знань та особливостей його використання. При цьому важливо максимально зберегти харчову та біологічну цінність компонентів сировини в молочних продуктах, які виготовляються.
Майбутні фахівці набувають теоретичних і практичних знань основних технологічних процесів переробки молока, виробництва вершків, сметани, кисломолочного сиру, масла, сиру. Студенти вивчають склад молочних харчових продуктів, їх харчову цінність та оздоровчий вплив на людський організм; знайомляться з новими технологіями виробництва молочних продуктів харчування.
Підготовка фахівців передбачає послідовність і логіку викладу дисциплін, необхідних для їх майбутньої професійної діяльності.
ОБИРАЙТЕ навчання на кафедрі ТЕХНОЛОГІЙ ПРИРОДНИХ І СИНТЕТИЧНИХ ПОЛІМЕРІВ, ЖИРІВ ТА ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ






ДОСЯГНЕННЯ ТА ДОСВІД
Кафедра технологій природних і синтетичних полімерів, жирів та харчової продукції є асоційованим членом Асоціації українських виробників лакофарбової продукції.

Професор Черваков О.В. та доцент Андріянова М.В. є членами Технічного Комітету 168 «ЛАКИ ТА ФАРБИ», який займається розробкою національних стандартів та їх гармонізацією зі стандартами Європейського Союзу.
НАШІ ВИПУСКНИКИ

Павлюк Сергій Климович (П, 1999р.в.) – Головний технолог ТОВ “НВК “Запоріжавтобутхім”
Коцюба Костянтин (П, 2001р.в.) – Заступник генерального директора з технології та якості ПП “Дивоцвіт”
Кондратченко Марина Олегівна (ТЖ, 2004р.в.) – Головний технолог Олійно-екстракційний завод «Потоки» м. Дніпро
Біжко Ольга Сергіївна (ТЖ, 2004р.в.) – Головний технолог КФ «Стимул» м. Дніпро
Олешко Вікторія Миколаївна (ТЖ, 2004р.в.) – Інженер з питання контролю якості (координатор проекту) ПАТ «ИНТЕРКОРН КОРН ПРОСЕССИНГ ИНДАСТРИ» м. Дніпро
Вереда Уляна Степанівна (ТЖ, 2004р.в.) – Інженер із сертифікації ТОВ «Інтерстарч Україна» м. Київ
Гаркуша Олег Анатолійович (ТЖ, 2005р.в.) – Директор олійно-екстракційного заводу м. Ізмір, Туреччина
Шумейко Вікторія Валеріївна (ТЖ, 2005р.в.) – Провідний інженер-технолог департаменту розробок КФ «АВК» м. Дніпро
Стуленець Маріанна (ТЖ, 2006р.в.) – Керівник відділу логістики «Проктер енд Гембл Україна» м. Покров, Дніпропетровська область
Гулієва Альбіна Огтаївна (ТЖ, 2009р.в.) – Головний технолог ТОВ “ВІВАТ В” (Магдалинівський хлібокомбінат)
Шаровська Олександра Юріївна (ТЖ, 2010р.в.) – Завідувач лабораторії, ПрАТ з ІІ «Дніпропетровський олійно-екстракційний завод» (ТМ «Олейна»)
Ткачова (Ростокіна) Марина Олександрівна (ТЖ, 2011р.в.) – Директор з якості, ТОВ “КАПРО ОЙЛ”, м. Кропивницький
Плотнікова (Донченко) Ганна Валеріївна (ТЖ, 2011р.в.) – Quality engineer “BIMBO QSR UKRAINE”
ПІДПРИЄМСТВА ХІМІЧНОЇ ТА ХАРЧОВОЇ ГАЛУЗІ
ЗАТ «Дніпропетровський меблевий комбінат»
ВАТ «Прогрес» (м. Дніпро)
ТОВ АМФ «Меблі» (м. Дніпро)
ЗАТ «Солоницевський комбінат меблевих деталей» (м. Харків)
ТОВ «Черкаський деревопереробний комбінат»
ТОВ «Уніплит» (с. Вигода Івано-Франківської області)
ТОВ «Свіспан Лімітед» (м. Костопіль Рівненської області)
ЗАТ «Кремнійполімер» (м. Запоріжжя)
ЗАТ «Дніпропластмас» (м. Дніпро)
ДП «Смоли» (м. Кам’янське)
ТОВ «Запоріжабразив» (м. Запоріжжя)
ЗАТ «Дніпро-Контакт» (м. Дніпро)
ВАТ ПП ЗИП (м. Кам’янське)
ЗАТ «Дніпротехсервіс» (м. Дніпро)
ВАТ «Азот» (м. Черкаси)
ЗАТ «ПХЗ» (м. Павлоград)
ЗАТ «Дніпропетровський олієекстракційний завод»
ВАТ «АКК “Придніпровський»
ВАТ «Дніпровський крохмалепатоковий комбінат»
ТОВ Молочна фабрика «Рейнфорд»
ООО «Проктер & Гембл менюфекчурінг Україна»
ЗАТ «Запорізький оліяжиркомбінат»
ВАТ «Вінницький олієжиркомбінат»
ВАТ «Одеський олієжиркомбінат»
ВАТ «Ніжинський жиркомбінат»
ЗАТ «Пологівський олійно-екстракційний завод»
І це далеко не повний список!
Освіта, здобута у стінах нашого університету, дозволить Вам легко отримати перше робоче місце, цікаву роботу, швидке кар’єрне зростання, достойну заробітну платню!
Чекаємо на Вас!
НОВИНИ КАФЕДРИ
Лабораторний досвід для школярів у межах STEM-програми
20 листопада 2025 року в ННІ «Український державний хіміко-технологічний університет» УДУНТ відбувся черговий захід у межах програми «STEM-освіта: краще один раз побачити, ніж сто разів почути». До інституту завітали учні Дніпровського ліцею №36. Цього разу вони...
Участь ННІ УДХТУ у Другому Хакатоні УДУНТ 2025
22–24 жовтня 2025 року в Український державний університет науки і технологій (УДУНТ) відбувся масштабний науковий турнір «Другий Хакатон УДУНТ 2025». Упродовж трьох днів 59 команд із понад 30 ліцеїв, коледжів і вищих професійних училищ Дніпра та області працювали й...
ТОВ «МОВА» передало ННІ УДХТУ сучасне обладнання для пивоварної установки
21 травня 2025 року в ННІ «Український державний хіміко-технологічний університет» відбулася зустріч між представниками кафедри технологій природних і синтетичних полімерів, жирів та харчової продукції та партнерами кафедри ТОВ «МОВА». Директор ТОВ «МОВА» Борис...
Конкурс креативного дизайну пивної етикетки в ННІ УДХТУ
У навчально-науковому інституті "Український державний хіміко-технологічний університет" Українського державного університету науки і технологій (ННІ УДХТУ УДУНТ) відбувся творчий конкурс креативного дизайну пивної етикетки. Ініціаторами конкурсу стали кафедра...
Співробітники кафедри ТПЖ та ХП ННІ УДХТУ освоїли нове обладнання на Солонянському молокозаводі
3 квітня 2025 року завідувач і доцент кафедри технологій природних і синтетичних полімерів, жирів та харчової продукції ННІ УДХТУ УДУНТ відвідали ТОВ «ДВК-Групп» (Солонянський молокозавод). Їх гостинно зустріли співвласник підприємства, головний технолог і...
Студенти ННІ УДХТУ познайомилися з мистецтвом пивоваріння на ТОВ “МОВА І КО”
14 березня 2025 року відбулася екскурсія 1-го курсу спеціальності "харчові технології" на ТОВ "МОВА І КО". Разом із в.о. директора ННІ "Український державний хіміко-технологічний університет" УДУНТ СВЕРДЛІКОВСЬКОЮ Ольгою, завідувачем кафедри технологій природних і...





