+38 (0562) 47 - 46 - 70 , Приймальна комісія: тел: +38 (0562) 47 - 34 - 49, + 38 (096) 651 – 73 – 94 udhtu@udhtu.edu.ua
Обрати сторінку

Освітня програма “Технологічна експертиза та безпека харчової продукції “

Галузь знань: 18 Виробництво та технології
Спеціальність: 181 Харчові технології

Підготовка фахівців здійснюється за ступенем бакалавра


Сучасна тенденція розвитку хлібозаводів полягає у зростанні асортименту хлібобулочних виробів та об’ємів їх споживання населенням.

Проблема недостатньої безпеки харчової продукції через погіршення екологічних і кліматичних умов, використання у сільському господарстві великої кількості мінеральних добрив, гормонів та антибіотиків, а також фальсифікація харчових продуктів – основні проблеми українського ринку.

Для визначення можливостей і використання на практиці найбільш ефективних та економічних технологій для виробництва якісної, фізіологічно безпечної, конкурентоспроможної харчової продукції необхідна технологічна експертиза харчових продуктів. Спеціалізація орієнтує студентів на високому професійному рівні оцінювати якість і безпечність харчової продукції і продовольчої сировини, встановлювати відповідність вимогам стандартів, у тому числі міжнародних, з метою підвищення якості та конкурентоспроможності вітчизняної продукції.

Технологічна експертиза необхідна для визначення можливостей і використання на практиці найбільш ефективних та економічних технологій для виробництва якісної, фізіологічно безпечної, конкурентоспроможної харчової продукції.
Підготовка фахівців передбачає послідовність і логіку викладу дисциплін, необхідних для їх майбутньої професійної діяльності, що дають цілісне уявлення про біохімічні та фізичні перетворення компонентів сировини у технологічному процесі, характеризують призначення технологічних операцій і закономірності перебігу  процесів в залежності від технологічних параметрів.

Студенти отримують професійні навички і вмітимуть:

  • проводити технологічну експертизу та оцінювати безпеку харчової продукції;
  • визначати якісний і кількісний склад сировини та готового продукту, показники їх якості та безпеки;
  • вибирати обладнання, використання якого забезпечує найвищу якість та безпеку харчової продукції;
  • підтверджувати відповідність продукту вимогам нормативної документації або виявленні помилок у технологічному процесі;
  • виявляти відхилення параметрів технологічного процесу, що впливають на якість, безпеку продукції, розмір технологічних витрат і втрат, вихід кінцевого продукту;
  • виявляти можливу не обліковану чи фальсифіковану продукцію;
  • контролювати якість вихідної сировини та готової продукції;
  • вести звітну документацію.

Після закінчення вищого навчального закладу випускники можуть займати посади:

  • керівника підприємства;
  • головного інженера;
  • головного технолога;
  • завідувача виробництвом;
  • заступника директора з якості;
  • начальника цеху (зміни);
  • інженера з контролю якості харчових продуктів;
  • майстра виробництва;
  • завідувача лабораторії;
  • викладача вищого навчального закладу.

Випускники кафедри працюють на таких підприємствах:

  • ПрАТ з ІІ «Дніпропетровський олійноекстракційний завод»,
  • компанія «Procter & Gamble»,
  • ПрАТ «Комбінат «Придніпровський»,
  • ПрАТ «Дніпровський крохмалепатоковий комбінат»,
  • ТОВ Молочна фабрика «Рейнфорд»,
  • ЗАТ Кондитерська фабрика «АВК Дніпропетровськ»,
  • ТОВ «Кондитерська фабрика «Стимул»,
  • ТОВ «Дніпровський хлібокомбінат №11»,
  • ПрАТ «Дніпровський хлібзавод №9»,
  • ТОВ «МАЛБІ ФУДС»,
  • Державне підприємство «Дніпропетровський регіональний державний науково-технічний центр стандартизації, метрології та сертифікації»,
  • ПАТ «Запорізький оліяжиркомбінат»,
  • ПрАТ «Вінницький олійножировий комбінат»,
  • ПАТ «Одеський олійножировий комбінат»,
  • ПАТ «Ніжинський жиркомбінат»,
  • ПрАТ «Пологівський олійноекстракційний завод»,
  • ТОВ АФ «Дніпропетровська»,
  • ТОВ «АРГО КОМ».