+38 (0562) 47 - 46 - 70 , Приймальна комісія: тел: +38 (0562) 47 - 34 - 49 udhtu@udhtu.edu.ua
Обрати сторінку

Освітня програма “Технології жирів і жирозамінників”

Галузь знань: 18 Виробництво та технології
Спеціальність: 181 Харчові технології

Підготовка фахівців здійснюється за ступенем бакалавра та  магістра


В харчової промисловості в даний час спостерігається попит на високоякісну сировину, зокрема на спеціалізовані промислові жири. Використання новітніх технологій, таких як фракціонування, переетерифікація і гідрогенізация рослинних олій, дозволяє виробляти не тільки фритюрні жири та маргарини широкого спектра використання, а й інші високотехнологічні жири спеціального призначення, такі як еквіваленти та замінники масла какао, різноманітні кондитерські жири, замінники молочного жиру. Жири в залежності від призначення поділяють на кулінарні, кондитерські та хлібопекарські.

Тваринні жири широко використовуються в якості їжі (сало, вершкове масло, смалець) і компонентів для виробництва харчових продуктів. Застосовуються тваринні жири для приготування лікарських препаратів, косметичних та миючих засобів, входять до складу різних біологічних добавок та мастильних матеріалів. Всього близько третини жирів, що виробляються в усьому світі, використовується в технічних цілях.

Підготовка спрямована на вивчення студентами дисциплін, необхідних для їх майбутньої професійної діяльності, що дають цілісне уявлення про біохімічні та фізичні перетворення компонентів сировини у технологічному процесі, характеризують призначення технологічних операцій і закономірності перебігу  процесів в залежності від технологічних параметрів. Студенти детально вивчають спеціальні дисципліни: «Основи фізіології та гігієни харчування», «Харчова хімія», «Технологія оздоровчих харчових продуктів», «Технологія добування рослинних жирів», «Технологія натуральних ефірних олій та синтетичних запашних сполук», «Технологія переробки жирів», «Загальні технології харчової промисловості» та інші.

Студенти отримують професійні навички і вмітимуть:

  • проводити технологічну експертизу та оцінювати безпеку харчової продукції;
  • визначати якісний і кількісний склад сировини та готового продукту, показники їх якості та безпеки;
  • вибирати обладнання, використання якого забезпечує найвищу якість та безпеку харчової продукції;
  • підтверджувати відповідність продукту вимогам нормативної документації або виявленні помилок у технологічному процесі;
  • виявляти відхилення параметрів технологічного процесу, що впливають на якість, безпеку продукції, розмір технологічних витрат і втрат, вихід кінцевого продукту;
  • виявляти можливу не обліковану чи фальсифіковану продукцію;
  • контролювати якість вихідної сировини та готової продукції;
  • вести звітну документацію.

Після закінчення вищого навчального закладу випускники можуть займати посади:

  • керівника підприємства;
  • головного інженера;
  • головного технолога;
  • завідувача виробництвом;
  • заступника директора з якості;
  • начальника цеху (зміни);
  • інженера з контролю якості харчових продуктів;
  • майстра виробництва;
  • завідувача лабораторії;
  • викладача вищого навчального закладу.

Випускники кафедри працюють на таких підприємствах: ПрАТ з ІІ «Дніпропетровський олійноекстракційний завод», компанія «Procter & Gamble», ПрАТ «Комбінат «Придніпровський», ПрАТ «Дніпровський крохмалепатоковий комбінат», ТОВ Молочна фабрика «Рейнфорд», ЗАТ Кондитерська фабрика «АВК Дніпропетровськ», ТОВ «Кондитерська фабрика «Стимул», ТОВ «Дніпровський хлібокомбінат №11», ПрАТ «Дніпровський хлібзавод №9», ТОВ «МАЛБІ ФУДС», Державне підприємство «Дніпропетровський регіональний державний науково-технічний центр стандартизації, метрології та сертифікації», ПАТ «Запорізький оліяжиркомбінат», ПрАТ «Вінницький олійножировий комбінат», ПАТ «Одеський олійножировий комбінат», ПАТ «Ніжинський жиркомбінат», ПрАТ «Пологівський олійноекстракційний завод», ТОВ АФ «Дніпропетровська», ТОВ «АРГО КОМ».