ННІ "Український державний хіміко-технологічний університет"
УДУНТ
Обрати сторінку

КАФЕДРА АНАЛІТИЧНОЇ ХІМІЇ І ХІМІЧНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК ТА КОСМЕТИЧНИХ ЗАСОБІВ

адреса: к. 344, головний корпус, просп. Науки (Гагаріна), 8, м. Дніпро, 49005

e-mail: [email protected]

Кафедра готує фахівців за ступенем бакалавра та магістра за наступними галузями знань:

Галузь знань:16 Хімічна та біоінженерія

Спеціальність: 161  Хімічні технології та інженерія

Освітня програма для бакалаврів:

Технології парфумерно-косметичних засобів, функціональної косметики та харчових добавок

Освітня програма для магістрів:

Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів (ХДК)

Кафедра з 2005 р. проводить підготовку бакалаврів і магістрів за унікальною і єдиною у нашому регіоні освітньою програмою “Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів”. Це відносно нова спеціальність, яка була затверджена у 2003 році наказом Міносвіти України та ввійшла до “Переліку напрямів та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах”.

Сучасна харчова та парфумерно-косметична промисловості базуються на обов’язковому використанні різноманітних харчових добавок та біоактивних речовин відповідно. Харчові добавки – це природні або синтезовані хімічні речовини, які додаються в харчові продукти з метою надання їм певних споживчих якостей, але не використовуються самі по собі, як харчові продукти. Наприклад, це консерванти, антиоксиданти, стабілізатори, барвники, згущувачі, емульгатори, підсилювачі смаку та аромату. Біоактивні речовини натурального походження широко використовуються в косметичній промисловості, як обов’язкові складові різних косметичних засобів. Асортимент харчових добавок та косметичних засобів, що виробляють вітчизняні підприємства, дуже обмежений, але Україна має високий технічний потенціал для організації їх виробництва.

Високопрофесійні фахівці зі спеціальності ХДК повинні знати технології виробництва харчових добавок і технології їх використання, технології виробництва косметичних препаратів різного призначення, уміти орієнтуватися в широкому спектрі косметичних інгредієнтів, володіти методами аналізу харчових добавок і компонентів косметичних засобів, вміти організувати промислове виробництво. Під час навчання студенти отримують ґрунтовні теоретичні та практичні знання в галузі харчової хімії, технології харчових та косметичних виробництв, біохімії, мікробіології, токсикології, хімії поверхнево-активних речовин, хімічних та інструментальних методів аналізу продуктів харчування та косметичних засобів, органічної хімії природних сполук, математичного моделювання технологічних процесів, обладнання для виробництва харчових добавок та косметичних засобів, основ проектування виробництв. Спеціалісти такого профілю потрібні на підприємствах хімічної і харчової промисловості, які виробляють або застосовують харчові добавки; підприємствах парфумерно-косметичної галузі, контрольно-аналітичних лабораторіях тощо.

Аналіз ринку праці та ринку освітніх послуг свідчить про відсутність в Україні хіміків-технологів магістерського освітньо-кваліфікаційного рівня зі спеціалізацією в аналітичному контролі виробництва. В той же час розгалужена мережа підприємств харчової та косметичної промисловості обумовлює нагальну потребу у висококваліфікованих фахівцях з аналітичного контролю їх продукції. Сучасні промислові підприємства не можуть досягти високих техніко-економічних показників без організації технічного та аналітичного контролю виробництва на всіх його стадіях. По суті, такий контроль є невід’ємною частиною кожного виробничого процесу. Його виконують різні служби підприємства в залежності від об’єкта контролю. Наприклад, виконавцями контрольних операцій можуть бути представники цехів та відділів підприємства: головний технолог, головний енергетик, головний механік тощо. Основна частина контрольних операцій в цехах і дільницях хімічних виробництв виконується безпосередньо їх персоналом за участю хіміків-аналітиків виробничих лабораторій і повинна контролюватися саме хіміком-технологом. Тому окрім знань і навичок підтримання технологічних режимів виробничого процесу хімік-технолог має володіти методами хімічного і інструментального аналізу та знатися на сучасних методиках виконання вимірювань.

Кафедра проводить підготовку як бакалаврів, так і магістрів. В наш час вища освіта в Європі, а тепер і в Україні, має три освітньо-кваліфікаційні ступені: бакалавр, магістр та доктор. Бакалавр у Європі – це людина з вищою освітою. Магістр у Європі – це МАЙСТЕР своєї справи, тобто це вищий рівень вищої освіти, який дозволяє працювати на більш відповідальних (керівних) посадах. В мережі Інтернету розповсюджена інформація, що нібито в магістратуру треба йти тільки тим, хто хоче стати викладачем чи науковцем. Рівень магістра зовсім не зобов’язує випускника йти в науку. Разом з цим участь у наукових дослідженнях при навчанні у магістратурі – це новий досвід з планування роботи, практичного використання набутих знань, пошуку і аналізу інформації, що завжди буде у нагоді в любій сфері діяльності. Тому порада студентам дуже проста: не відкладайте на майбутнє, а використовуйте свій шанс отримати вищий рівень освіти вже сьогодні!

НОВИНИ КАФЕДРИ

Вітаємо команду Дніпровського ліцею 130 з перемогою у Другому Хакатоні УДУНТ в номінації «За найкращий та переконливий захист»

Вітаємо команду Дніпровського ліцею 130 з перемогою у Другому Хакатоні УДУНТ в номінації «За найкращий та переконливий захист»

В Українському державному університеті науки і технологій відбувся Другий Хакатон – масштабний науковий турнір для активної обдарованої молоді Дніпра та області. Найбільша секція – «Природничо-технологічна», що проходила на базі ННІ «Український державний...

читати більше
Участь ННІ УДХТУ у Другому Хакатоні УДУНТ 2025

Участь ННІ УДХТУ у Другому Хакатоні УДУНТ 2025

22–24 жовтня 2025 року в Український державний університет науки і технологій (УДУНТ) відбувся масштабний науковий турнір «Другий Хакатон УДУНТ 2025». Упродовж трьох днів 59 команд із понад 30 ліцеїв, коледжів і вищих професійних училищ Дніпра та області працювали й...

читати більше
Викладачів ННІ УДХТУ відзначено на Вченій раді УДУНТ

Викладачів ННІ УДХТУ відзначено на Вченій раді УДУНТ

25 червня 2025 року під час чергового засідання Вченої ради Українського державного університету науки і технологій було відзначено досягнення науково-педагогічних працівників. Серед нагороджених є викладачі та співробітники нашого Навчально-наукового інституту...

читати більше
Нагородження переможців міжнародних і всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт

Нагородження переможців міжнародних і всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт

24 червня 2025 року на засіданні Вченої ради ННІ УДХТУ Українського державного університету науки і технологій відбулося нагородження переможців міжнародних і всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт та їх наукових керівників. Вітаємо СМЄЛОВУ Маргариту,...

читати більше
І тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності 161 Хімічні технології та інженерія

І тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності 161 Хімічні технології та інженерія

30 травня 2025 року у ННІ УДХТУ відбувся І тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності 161 Хімічні технології та інженерія. З привітальним словом до учасників Конкурсу звернувся заступник директора ННІ УДХТУ доцент КОЗЛОВ Ярослав та...

читати більше
Святковий захід до Міжнародного дня жінок у ННІ УДХТУ

Святковий захід до Міжнародного дня жінок у ННІ УДХТУ

6 березня 2025 року у навчально-науковому інституті "Український державний хіміко-технологічний університет" УДУНТ відбувся святковий захід, присвячений Міжнародному дню жінок. На заході зібралися представники адміністрації університету, викладачі та співробітниці,...

читати більше