ТЕХНОЛОГІЇ ПРИРОДНИХ І СИНТЕТИЧНИХ ПОЛІМЕРІВ, ЖИРІВ ТА ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ
Черваков Олег Вікторович
завідувач кафедри, доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2019)
Тема захищеної дисертації: “Науково-технічні основи розробки полімерних матеріалів з іонною провідністю”.
Наукові інтереси:
- пошук відновлювальної жирової сировини, та розробка методів синтезу на її основі нових модифікаторів для полімерних матеріалів (лакофарбових, гумових, полімерних композитних матеріалів);
- розробка методів синтезу нових зв’язуючих та покриттів з підвищеним комплексом експлуатаційних властивостей;
- синтез та вивчення властивостей нових гетерогенних каталізаторів реакцій естерифікації, алкоголізу та ацидолізу на основі іоногенних полімерів;
- розробка методів синтезу нових полімерних електролітів та мембран для високоенергоємних джерел струму та водопідготовки;
- покриття з антикорозійними, теплоізолюючими, теплозахисними та спеціальними властивостями для авіаційної, ракетно-космічної техніки, підприємств ядерно-паливного циклу.
Розроблені та на стадії впровадження терморегулюючі та теплозахисні покриття для захисту нових зразків ракетно-космічної техніки Державного підприємства “Конструкторське бюро “Південне” (м. Дніпро).
Викладає дисципліни:
- Технології полісахаридів та їх застосування у харчовій промисловості
- Технологія лакофарбових матеріалів
- Хімія і фізика полімерів
- Методологія та організація наукових досліджень
- Наукові дослідження за темою магістерської роботи
Публікації: більше 100 публікацій, у тому числі 45 статей, визначених ВАК України як спеціальні наукові видання, і 10 авторських свідоцтв і патентів на винахід. Співвавтор навчального посібника з грифом МОН та довідника з рослинних олій.
Керівництво аспірантами і докторантами: під його науковим керівництвом захищено 3 кандидатські дисертації, працює 1 здобувач докторської та 2 здобувача кандидатської дисертацій.
к. 310 (корпус проблемної лабораторії),
e-mail: [email protected]
Суха Ірина Валеріївна
кандидат технічних наук, доцент
Тема захищеної дисертації: “Розробка полімерних композитів з наповнювачами, модифікованими полімерними четвертинними амонієвими солями”.
Наукові інтереси: Основы золь-гель технології наноструктурованих оксидних та гібридних органо-неорганічних матеріалів.
У 2021 році закінчила магістратуру зі спеціальності 181 Харчові технології.
Публікації: Співавтор однієї монографії, понад 30 статей у наукових фахових виданнях, понад 50 тез доповідей на міжнародних конференціях, а також понад 30 методичних вказівок для студентів спеціальності «Харчові технології» та “Хімічна технологія та інженерія”.
к. 470 (корпус “Перемичка”).
Голуб Леся Сергіївна
кандидат технічних наук, доцент
У 2001 році закінчила магістратуру за спеціальністю «Технологія переробки полімерів», отримала кваліфікацію магістр з хімічної технології та інженерії.
У 2022 році закінчила магістратуру зі спеціальності 181 Харчові технології.
Тема захищеної дисертації: «Розробка еластомерних композицій із використанням продуктів переробки амортизованих гумових виробів».
Наукові інтереси: розробка композиційних матеріалів із використанням вторинних ресурсів, розробка нових модифікуючих добавок із використанням продуктів переробки рослинної сировини, розробка технології вилучення білкововмісних продуктів з їх подальшим використанням в харчовій галузі
Робота у складі організаційного комітету/журі І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з напрямку «Хімічні технології та інженерія».
Член Української асоціації хімічної та харчової інженерії CFE-UA (структурна складова частина Європейської федерації хімічної інженерії EFCE).
Викладає дисципліни:
- Зернознавство.
- Загальні технології харчової промисловості.
- Технологія добування рослинних жирів.
- Технологія виробництва тваринних жирів.
- Санітарія та гігієна на підприємстві.
- Комп’ютерні розрахунки в хімії та хімічних технологіях.
- Метрологія та сертифікація продукції галузі.
Публікації: автор понад 50 наукових робіт (більше 15 статей у фахових журналах, а також журналах, які індексуються в базі даних Scopus, більше 25 тез доповідей на Всеукраїнських та міжнародних конференціях), понад 50 методичних вказівок для студентів спеціальності 181 – Харчові технології, 161 – Хімічні технології та інженерія, співавтор 1 навчального посібника “Виробництво харчових тваринних жирів”.
к. 470 (корпус “Перемичка”).
Андріянова Марина Володимирівна
кандидат хімічних наук, доцент
У 2006 р. закінчила спеціалітет за фахом «Хімічні технології високомолекулярних сполук».
У 2022 році закінчила магістратуру зі спеціальності 181 Харчові технології.
Тема захищеної дисертації: “Синтез і дослідження властивостей полімерних четвертинних амонієвих солей для йонпровідних матеріалів”.
Наукові інтереси:
- екологоорієнтовані технології перероблення рослинної сировини нетрадиційного призначення у харчові продукти.
- розробка методів синтезу нових зв’язуючих та покриттів з підвищеним комплексом експлуатаційних властивостей; покриття з антикорозійними, теплоізолюючими, теплозахисними та спеціальними властивостями для авіаційної, ракетно-космічної техніки; розробка методів синтезу нових полімерних електролітів та мембран для високоенергоємних джерел струму та водопідготовки.
Викладає дисципліни:
- Технологія зберігання та переробки зерна.
- Технологія кондитерських виробів.
- Технологічне обладнання галузі.
- Технологія хлібобулочних та макаронних виробів.
- Харчова хімія з основами фізіології.
Публікації: співавтор однієї заявки США на корисну модель, 6 статей у наукових фахових виданнях, понад 30 тез доповідей на міжнародних конференціях, а також понад 10 методичних вказівок для студентів спеціальності «Харчові технології» та “Хімічна технологія та інженерія”.
к. 318, 308 (корпус проблемної лабораторії).
Руднєва Лариса Леонідівна
кандидат технічних наук, доцент, вчений секретар ДВНЗ УДХТУ
У 2004 р. закінчила УДХТУ за спеціальністю «Технологія жирів і жирозамінників»
У 2009 р. закінчила заочну аспірантура НТУ «ХПІ» (м. Харків).
Тема захищеної дисертації: “Технологія переробки воскоподібних компонентів у продукти харчового та технічного призначення”.
Наукові інтереси: розробка технології вилучення воскоподібних речовин; аналіз восковмісних продуктів; переробка відходів оліє жирової галузі, отримання жирових компонентів з метою подальшого їх використання у продуктах як харчової, так і хімічної промисловості.
Викладає дисципліни:
- Харчова хімія
- Основи промислового будівництва
- Теоретичні основи технології харчових виробництв
- Проектування підприємств з добування та переробки рослинних жирів
Публікації: співавтор 8 статей у наукових фахових виданнях, близько 20 тез доповідей на всеукраїнських та міжнародних конференціях, а також понад 20 методичних вказівок для студентів спеціальності «Харчові технології».
к. 309 (корпус проблемної лабораторії).
Філінська Тетяна Геннадіївна
кандидат технічних наук, доцент
У 2009 р. закінчила магістратуру за спеціальністю «Технологія жирів і жирозамінників»
Тема захищеної дисертації: “Технологія переробки вторинної жирової сировини у продукти багатоцільового призначення”.
Наукові інтереси: модифікація жировмісної сировини, розробка нових рецептур жировмісних продуктів та переробка жировмісних відходів з метою отримання продуктів багатоцільового призначення.
Викладає дисципліни:
- Інноваційні технології жирів
- Технологія жирів функціонального призначення
- Наукові дослідження за темою магістерської роботи
Публікації: Співавтор двох навчальних посібників, одного довідника з рослинних олій, одного патенту України на корисну модель, 8 статей у наукових фахових виданнях, понад 15 тез доповідей на міжнародних конференціях, а також понад 50 методичних вказівок (у тому числі конспектів лекцій) для студентів спеціальності «Харчові технології».
к. 318, 308 (корпус проблемної лабораторії).
e-mail: [email protected]
Філінська Антоніна Олександрівна
старший викладач
Вищу освіту здобула у Дніпропетровському хіміко-технологічному інституті за фахом “Хімічна технологія деревинних плит і пластиків”.
Наукові інтереси: модифікація жировмісної сировини, розробка нових рецептур жировмісних продуктів та переробка жировмісних відходів з метою отримання продуктів багатоцільового призначення.
Викладає дисципліни:
- Технологія переробки рослинних жирів
- Товарознавство та пакування харчової продукції галузі
- Технологія харчових поверхнево-активних речовин
- Хімія ліпідів та їх похідних
- Технологія оздоровчих харчових продуктів
Публікації: Співавтор трьох навчальних посібників, один з яких має гриф МОН, та довідника з рослинних олій, 4 статей у наукових фахових виданнях, понад 10 тез доповідей на міжнародних конференціях, а також понад 50 методичних вказівок (у тому числі конспектів лекцій) для студентів спеціальності «Харчові технології».
к. 318 (корпус проблемної лабораторії).
Земелько Марія Леонідівна
старший викладач
У 2011 р. закінчила магістратуру за спеціальністю «Технологія жирів і жирозамінників».
Наукові інтереси: удосконалення технології та рецептур шоколадних виробів на основі жирів спеціального призначення.
Член Української асоціації хімічної та харчової інженерії CFE-UA (структурна складова частина Європейської федерації хімічної інженерії EFCE).
Викладає дисципліни:
- Загальні технології харчової промисловості.
- Технічна мікробіологія.
- Технологічні розрахунки, облік та звітність у галузі.
- Контроль якості та безпеки продукції галузі.
Публікації: Співавтор 5 статей у наукових фахових виданнях, понад 10 тез доповідей на міжнародних конференціях, а також понад 20 методичних вказівок для студентів спеціальності «Харчові технології».
к. 470 (корпус “Перемичка”).
Кобзар Антоніна Володимирівна
завідуюча лабораторіями
Губанова Валентина Миколаївна
Старший лаборант
Бугрим Вадим Васильович
учбовий майстер
Варлан Костянтин Єлисейович
Професор, кандидат хімічних наук