Освітня програма “Харчові технології”. Професійне спрямування “Технології харчових продуктів оздоровчого призначення” (бакалавр)
Сучасна тенденція розвитку харчової промисловості полягає у зростанні асортименту продукції спеціального призначення – для дітей, людей похилого віку, хворих та окремих груп населення. Актуальною є підготовка спеціалістів (фахівців) з розроблення нових і вдосконалення існуючих технологій виробництва оздоровчих харчових продуктів, що відповідають світовим тенденціям розвитку індустрії здорового харчування, які:
- знають сучасні принципи здорового харчування ХХІ ст.
- володіють методами контролю якості та безпеки сировини і продуктів виготовлених на її основі;
- здатні до зміни стереотипів вітчизняних виробників – припинення використання небезпечних харчових штучних добавок у харчових продуктах.
Майбутні фахівці набувають теоретичних і практичних знань основних груп компонентів, що входять до складу харчових систем, їх значення в процесі профілактичного і лікувального харчування; основних груп оздоровчих харчових продуктів і функціональних напоїв. Студенти вивчають інгредієнтний склад функціональних харчових продуктів, їх харчову цінність та оздоровчий вплив на людський організм; знайомляться з новими технологіями виробництва оздоровчих продуктів харчування, в тому числі для окремо виділених груп населення.
Підготовка фахівців передбачає послідовність і логіку викладу дисциплін, необхідних для їх майбутньої професійної діяльності
Профільні дисципліни:
- Харчова хімія з основами фізіології
- Технологія оздоровчих харчових продуктів
- Загальні технології харчової промисловості
- Контроль якості та безпеки продукції галузі
- Товарознавство та пакування харчових продуктів галузі
- Технології продуктів дитячого, геродієтичного і лікувально-профілактичного призначення
- Технології виробництва екологічно чистої та органічної продукції
- Моделювання технологічних процесів виробництва оздоровчих харчових продуктів
- Технології харчових та дієтичних добавок функціонального призначення
- Експертиза харчової продукції та ін.
Працевлаштування у високотехнологічних компаніях харчового профілю, на підприємствах з виробництва продукції дитячого, геродієтичного і лікувально-профілактичного призначення.
Після закінчення вищого навчального закладу випускники можуть займати посади:
- керівника підприємства;
- головного інженера;
- головного технолога;
- завідувача виробництвом;
- заступника директора з якості;
- начальника цеху (зміни);
- інженера з контролю якості харчових продуктів;
- майстра виробництва;
- завідувача лабораторії;
- викладача вищого навчального закладу.
Випускники кафедри працюють на таких підприємствах:
- ПрАТ з ІІ «Дніпропетровський олійноекстракційний завод»,
- компанія «Procter & Gamble»,
- ПрАТ «Комбінат «Придніпровський»,
- ПрАТ «Дніпровський крохмалепатоковий комбінат»,
- ТОВ Молочна фабрика «Рейнфорд»,
- ЗАТ Кондитерська фабрика «АВК Дніпропетровськ»,
- ТОВ «Кондитерська фабрика «Стимул»,
- ТОВ «Дніпровський хлібокомбінат №11»,
- ПрАТ «Дніпровський хлібзавод №9»,
- ТОВ «МАЛБІ ФУДС»,
- Державне підприємство «Дніпропетровський регіональний державний науково-технічний центр стандартизації, метрології та сертифікації»,
- ПАТ «Запорізький оліяжиркомбінат»,
- ПрАТ «Вінницький олійножировий комбінат»,
- ПАТ «Одеський олійножировий комбінат»,
- ПАТ «Ніжинський жиркомбінат»,
- ПрАТ «Пологівський олійноекстракційний завод»,
- ТОВ АФ «Дніпропетровська»,
- ТОВ «АРГО КОМ».