Обрати сторінку

КАФЕДРА АНАЛІТИЧНОЇ ХІМІЇ І ХІМІЧНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК ТА КОСМЕТИЧНИХ ЗАСОБІВ

адреса: к. 344, головний корпус, просп. Гагаріна, 8, м. Дніпро, 49005

e-mail: [email protected]

Кафедра готує фахівців за ступенем бакалавра та магістра за наступними галузями знань:

Галузь знань:16 Хімічна та біоінженерія

Спеціальність: 161 Хімічні технології та інженерія

Освітні програми:

Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів (ХДК)

Кафедра з 2005 р. проводить підготовку бакалаврів і магістрів за унікальною і єдиною у нашому регіоні освітньою програмою “Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів”. Це відносно нова спеціальність, яка була затверджена у 2003 році наказом Міносвіти України та ввійшла до “Переліку напрямів та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах”.

Сучасна харчова та парфумерно-косметична промисловості базуються на обов’язковому використанні різноманітних харчових добавок та біоактивних речовин відповідно. Харчові добавки – це природні або синтезовані хімічні речовини, які додаються в харчові продукти з метою надання їм певних споживчих якостей, але не використовуються самі по собі, як харчові продукти. Наприклад, це консерванти, антиоксиданти, стабілізатори, барвники, згущувачі, емульгатори, підсилювачі смаку та аромату. Біоактивні речовини натурального походження широко використовуються в косметичній промисловості, як обов’язкові складові різних косметичних засобів. Асортимент харчових добавок та косметичних засобів, що виробляють вітчизняні підприємства, дуже обмежений, але Україна має високий технічний потенціал для організації їх виробництва.

Високопрофесійні фахівці зі спеціальності ХДК повинні знати технології виробництва харчових добавок і технології їх використання, технології виробництва косметичних препаратів різного призначення, уміти орієнтуватися в широкому спектрі косметичних інгредієнтів, володіти методами аналізу харчових добавок і компонентів косметичних засобів, вміти організувати промислове виробництво. Під час навчання студенти отримують ґрунтовні теоретичні та практичні знання в галузі харчової хімії, технології харчових та косметичних виробництв, біохімії, мікробіології, токсикології, хімії поверхнево-активних речовин, хімічних та інструментальних методів аналізу продуктів харчування та косметичних засобів, органічної хімії природних сполук, математичного моделювання технологічних процесів, обладнання для виробництва харчових добавок та косметичних засобів, основ проектування виробництв. Спеціалісти такого профілю потрібні на підприємствах хімічної і харчової промисловості, які виробляють або застосовують харчові добавки; підприємствах парфумерно-косметичної галузі, контрольно-аналітичних лабораторіях тощо.

Аналіз ринку праці та ринку освітніх послуг свідчить про відсутність в Україні хіміків-технологів магістерського освітньо-кваліфікаційного рівня зі спеціалізацією в аналітичному контролі виробництва. В той же час розгалужена мережа підприємств харчової та косметичної промисловості обумовлює нагальну потребу у висококваліфікованих фахівцях з аналітичного контролю їх продукції. Сучасні промислові підприємства не можуть досягти високих техніко-економічних показників без організації технічного та аналітичного контролю виробництва на всіх його стадіях. По суті, такий контроль є невід’ємною частиною кожного виробничого процесу. Його виконують різні служби підприємства в залежності від об’єкта контролю. Наприклад, виконавцями контрольних операцій можуть бути представники цехів та відділів підприємства: головний технолог, головний енергетик, головний механік тощо. Основна частина контрольних операцій в цехах і дільницях хімічних виробництв виконується безпосередньо їх персоналом за участю хіміків-аналітиків виробничих лабораторій і повинна контролюватися саме хіміком-технологом. Тому окрім знань і навичок підтримання технологічних режимів виробничого процесу хімік-технолог має володіти методами хімічного і інструментального аналізу та знатися на сучасних методиках виконання вимірювань.

Кафедра проводить підготовку як бакалаврів, так і магістрів. В наш час вища освіта в Європі, а тепер і в Україні, має три освітньо-кваліфікаційні ступені: бакалавр, магістр та доктор. Бакалавр у Європі – це людина з вищою освітою. Магістр у Європі – це МАЙСТЕР своєї справи, тобто це вищий рівень вищої освіти, який дозволяє працювати на більш відповідальних (керівних) посадах. В мережі Інтернету розповсюджена інформація, що нібито в магістратуру треба йти тільки тим, хто хоче стати викладачем чи науковцем. Рівень магістра зовсім не зобов’язує випускника йти в науку. Разом з цим участь у наукових дослідженнях при навчанні у магістратурі – це новий досвід з планування роботи, практичного використання набутих знань, пошуку і аналізу інформації, що завжди буде у нагоді в любій сфері діяльності. Тому порада студентам дуже проста: не відкладайте на майбутнє, а використовуйте свій шанс отримати вищий рівень освіти вже сьогодні!

НОВИНИ КАФЕДРИ

Обговорення змісту вибіркового блоку «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів» ОПП і ОНП другого рівня вищої освіти зі спеціальності «161 Хімічні технології та інженерія»

Обговорення змісту вибіркового блоку «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів» ОПП і ОНП другого рівня вищої освіти зі спеціальності «161 Хімічні технології та інженерія»

На кафедрі аналітичної хімії і хімічної технології харчових добавок та косметичних засобів ДВНЗ УДХТУ в форматі «круглого стола» за участю експертів з акредитації освітніх програм «Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти» відбулося обговорення...

читати більше
Перемоги студентів-спортсменів УДХТУ

Перемоги студентів-спортсменів УДХТУ

Вітаємо наших студентів-спортсменів, які посіли призові місця у змаганнях: Мельничук Іван, факультет Х та ХТ, зайняв ІІ місце у Чемпіонаті Дніпропетровської області з боксу серед студентів у ваговій категорії 80 кг; Мітіна Софія, факультет Ф та БТ, зайняла ІІІ місце у...

читати більше
Призові місця на першому етапі кубку Дніпра з плавання

Призові місця на першому етапі кубку Дніпра з плавання

11 лютого у нашому улюбленому місті відбувся перший етап кубка м. Дніпро з плавання. У змаганнях прийняли участь 400 спортсменів з різних міст. Наша студентка факультету ХТ та Е Гартман Маргарита посіла перші місця на дистанціях: 50 и 100 м вільний стиль, 50 м...

читати більше
Наукове стажування у Словацькому Університеті Технологій

Наукове стажування у Словацькому Університеті Технологій

Завдяки активній роботі відділу міжнародного співробітництва та ректорату в університеті з’явився можливість посилати викладачів та аспірантів до Словацького Університету Технологій у Братиславі у рамках програми Еразмус+. Слід сказати, що цей університет один з...

читати більше
«День відкритих дверей» кафедри аналітичної хімії і хімічної технології ХД та КЗ

«День відкритих дверей» кафедри аналітичної хімії і хімічної технології ХД та КЗ

Кафедра АХіХТХД та КЗ разом з приймальною комісією ДВНЗ УДХТУ в грудні провела Zoom-конференцію для потенційних абітурієнтів нашого університету – випускників «Обухівського ліцею Обухівської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області». На теперішний...

читати більше
ХДК на фестивалі «Шалений світ професій»

ХДК на фестивалі «Шалений світ професій»

Кафедра аналітичної хімії і хімічної технології харчових добавок та косметичних засобів представила в рамках університетського заходу «Шалений світ професій» унікальну і єдину у нашому регіоні освітню програму, відому в університеті як ХДК. Ця освітня програма...

читати більше