+38 (056) 746-33-56 , Приймальна комісія: тел: +38 (056) 746-27-31 , + 38 (096) 651 – 73 – 94 udhtu@udhtu.edu.ua
Обрати сторінку

КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ

Біотехнологія – це сукупність промислових методів, які використовують живі організми, клітини, тканини, продукти їх метаболізму та біологічні процеси для виробництва цінних для народного господарства продуктів.

Спеціальність “Промислова біотехнологія” включає наступні напрямки:

  • харчова біотехнологія – технологія виробництва хлібопекарських продуктів, кисломолочних продуктів, харчових дріжджів, продуктів спиртового бродіння (спирту, вина, пива, квасу);
  • технологія виробництва їстівних грибів (гливи, шампіньйонів, опеньок) та білково-вітамінних препаратів для тваринництва;
  • технологія ферментних препаратів;
  • біосинтез та виділення цінних біологічно активних речовин та препаратів (вітамінів, білків, органічних кислот, харчових домішок, ріст регуляторів, пробіотиків);
  • технологія біоконверсії органічних речовин та рослинної сировини (вермібіотехнологія, отримання живильних субстратів, фітогормонів, біодобрив, препаратів захисту рослин);
  • технологія переробки відходів сільського господарства та промисловості (виробництво кормових дріжджів);
  •  біоенергетика (виробництво біогазу);
  • екобіотехнологія (очистка стічних вод, біофільтрація, біодеградація пестицидів, шкідливих ксенобіотиків);
  • селекція, генетика мікроорганізмів, рослин та тварин;
  • клітинна інженерія та молекулярна біологія (мікроклонування рослин, отримання культури ізольованих клітин, конструювання генетично модифікованих організмів).

Дисципліни, що вивчають фахівці з цієї спеціальності:

бакалаври:

  • Біологія клітини
  • Біоорганічна хімія
  • Біотехнологічні процеси в харчовому виробництві
  • Біохімія
  • Генетика
  • Екологічна біотехнологія
  • Загальна біотехнологія
  • Загальна мікробіологія та вірусологія
  • Концепція сучасного природознавства
  • Методи  дослідження та контролю в біотехнології
  • Молекулярна біологія
  • Нормативне забазпечення біотехнологічних виробництв
  • Основи загальної біології
  • Основи наукових досліджень
  • Основи проектування біотехнологічних виробництв
  • Промислова біоенергетика
  • Промислова мікологія
  • Промислова мікробіологія
  • Процеси і апарати біотехнологічних  виробництв

магістри:

  • Біозахист та біобезпека
  • Біотехнології рослин та тварин
  • ДНК-технології та біоінженерія
  • Методологія та організація наукових досліджень
  • Технології виробництва нанобіопродуктів

Випускники кафедри працюють на харчових виробництвах: молокопереробних, хлібозаводах, підприємствах з виробництва пива, вина, спирту, безалкогольних напоїв (квасу), дріжджів, м`ясопереробних виробництвах, грибних фермах; підприємствах з виробництва ферментів, амінокислот, органічних кислот, біодобавок, вітамінів; фармацевтичних заводах з виробництва ліків; гідролізних виробництвах з переробки побутових відходів та деревини; очисних спорудах; лабораторіях з санітарного контролю та контролю за якістю харчових продуктів, в науково-дослідних установах в мікробіологічних лабораторіях; лабораторіях генетичної та клітинної інженерії та ін.

Місця роботи випускників

  • ПАТ АК «Придніпровський» (Злагода), м. Дніпро
  • КП «Дніпроводоканал», м. Дніпро
  • ООО «Омега» (Варус), м. Дніпро
  • СФГ «Жовтневе», м. Дніпро
  • ТОВ «Укрбіком», м. Дніпро
  • ТОВ «Інагропром», м. Дніпро
  • НПО «Степова», м. Дніпро
  • МХП Агроіндустріальний холдинг, м. Київ
  • ПрАТ «Оріль-лідер», м. Дніпро
  • ДУ Інститут сільського господарства степовою зони НААНУ,

м. Дніпро

  • ДП «Хлібокомбінат №2», м. Дніпро
  • ПАТ «Оболонь», м. Київ
  • ООО «НПП Анрис», м. Дніпро
  • ПП «Нікопольська приватна пивоварня», м. Нікополь
  • ТОВ НВП «Вітан», смт.Дніпровське, Дніпропетровська область
  • ТОВ «Агросс», м. Кам’янське
  • АК «Інтеркорн корн процессінг індастрі», м. Дніпро
  • ТОВ «Молочний дім»,

м. Павлоград

  • ПАТ «Кременчуцький міськмолокозавод», м. Кременчук
  • ТОВ «ТД Енергомехкомплекс»,

м. Запоріжжя

  • Корпорація «Логос», м. Дніпро