КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ
Шифр видання | назва |
5600 |
Методичні вказівки до виконання та оформлення магістерських робіт за освітнім рівнем “Магістр” |
5648 |
Методичні вказівки до виконання дипломного проекту за освітнім рівнем “Магістр”. Частина 1. Загальні положення. Вимоги до пояснювальної записки |
5655 |
Методичні вказівки до виконання дипломного проєкту за освітнім рівнем “Магістр”. Частина 2. Загальні положення. Вимоги до графічної частини для студентів спеціальності 162 |
5647 |
Методичні вказівки до виконання дипломного проекту за освітнім рівнем “Бакалавр” для студентів спеціальності 162 “Біотехнології та біоінженерія” |
4406 |
Методичні вказівки до самостійної роботи з переддипломної та технологічної практик для студентів спеціальності 162 – Біотехнології та біоінженерія освітньо-кваліфікаційного рівня “Бакалавр”, ступеня “Магістр” денної і заочної форм навчання |
Дисципліни кафедри
за спеціальністю 162 Біотехнології та біоінженерія (бакалаври)
код | назва дисципліни | код | назва дисципліни |
Блок обов’язкових компонентів | Блок вибіркових компонентів | ||
ОК1 | Безпека життєдіяльності | ВК1 | Дисципліни гуманітарної підготовки |
ОК2 | Екологія | ВК2 | Дисципліни економічної підготовки |
ОК3 | Інженерна та комп’ютерна графіка | ВК3 | Дисципліни природничо-наукової підготовки |
ОК4 | Іноземна мова( за професійним спрямуваням) | ВК4 | Дисципліни математичної підготовки |
ОК5 | Вища математика | ||
ОК6 | Загальна та неорганічна хімія | ||
ОК7 | Правознавство | ||
ОК8 | Органічна хімія | ||
ОК9 | Фізика | ||
ОК10 | Історія української культури | ||
ОК11 | Аналітична хімія | ||
ОК12 | Фізична та колоїдна хімія | ||
ОК13 | Українська мова (за професійним спрямуванням) | ||
ОК14 | Філософія | ||
ОК15 | Фізична культура (поза кредитами) | ||
ОК16 | Вступ до спеціальності | ||
ОК17 | Загальна мікробіологія та вірусологія | ||
ОК18 | Біологія клітини | ||
ОК19 | Генетика | ||
ОК20 | Біофізика | ||
ОК21 | Біохімія | ||
ОК22 | Біозахист, біобезпека та біоетика | ||
ОК23 | Інструментальні методи аналізу в біотехнології | ||
ОК24 | Фізіологія та метаболізм мікроорганізмів | ||
ОК25 | Молекулярна біологія | ||
ОК26 | Економіка, організація та управління підприємств | ||
ОК27 | Процеси і апарати біотехнологічних виробництв | ||
ОК28 | Загальна біотехнологія | ||
ОК29 | Основи біоінженерії | ||
ОК30 | Промислова мікробіологія | ||
ОК31 | Основи проектування біотехнологічних виробництва | ||
ОК32 | Контроль та керування технологічними процесами | ||
ОК33 | Нормативне забазпечення біотехнологічних виробництв | ||
ОК34 | Основи охорони праці | ||
ОК35 | Основи наукових досліджень з використанням комп’ютерних методів | ||
ОК36 | Устаткування виробництв галузі | ||
ОК37 | Виробнича практика | ||
ОК38 | Підготовка кваліфікаційної бакалаврської роботи та державна атестація (ДА) |
Сілабуси спеціальності 162
за спеціальністю 162 Біотехнології та біоінженерія (магістри)
код | назва дисципліни | код | назва дисципліни |
Блок обов’язкових компонентів | Блок вибіркових компонентів | ||
ОК1 | Інтелектуальна власність | ВК1 | Дисципліни загальної підготовки |
ОК2 | Психологія та методика викладання | ВК2 | Дисципліни професійної підготовки |
ОК3 | Методологія та організація наукових досліджень | ВК3 | Дисципліни професійної підготовки |
ОК4 | Іноземна мова за професійним спрямуванням | ВК4 | Дисципліни професійної підготовки |
ОК5 | Промислова та цивільна безпека | ВК5 | Дисципліни професійної підготовки |
ОК6 | Маркетинг | ВК6 | Дисципліни професійної підготовки |
ОК7 | Фізична культура (поза кредитами) | ||
ОК8 | Біотехнології імунобіологічних препаратів | ||
ОК 9 | Біотехнології рослин | ||
ОК 10 | ДНК-технології | ||
ОК11 | Валідація біотехнологічних процесів | ||
ОК12 | Асистентьська практика | ||
ОК13 | Науково-дослідна практика | ||
ОК14 | Підготовка кваліфікаційної магістерської роботи (проєкту) та державна атестація |
за спеціальністю 202 Захист і карантин рослин
код | назва дисципліни | код | назва дисципліни |
Блок обов’язкових компонентів | Блок вибіркових компонентів | ||
ОК1 | Безпека життєдіяльності | ВК1 | Дисципліни гуманітарної підготовки |
ОК2 | Екологія | ВК2 | Дисципліни природничо-наукової підготовки |
ОК3 | Інженерна і комп’ютерна графіка | ВК3 | Дисципліни економічної підготовки |
ОК4 | Іноземна мова (за професійним спрямуванням) | ||
ОК5 | Вища математика | ||
ОК6 | Загальна та неорганічна хімія | ||
ОК7 | Правознавство | ||
ОК8 | Органічна хімія | ||
ОК9 | Фізика | ||
ОК10 | Історія української культури | ||
ОК11 | Біофізика | ||
ОК12 | Біохімія | ||
ОК13 | Українська мова (за професійним спрямуванням) | ||
ОК14 | Філософія | ||
ОК15 | Фізична культура (поза кредитами) | ||
ОК16 | Вступ до спеціальності | ||
ОК17 | Ботаніка | ||
ОК18 | Нормативно-правове забезпечення у сфері захисту і карантину рослин | ||
ОК19 | Загальна мікологія | ||
ОК20 | Фізіологія рослин | ||
ОК21 | Загальна мікробіологія та вірусологія | ||
ОК22 | Грунтознавство з основами геології | ||
ОК23 | Загальна ентомологія | ||
ОК24 | Загальна фітопатологія | ||
ОК25 | Фітосанітарний моніторинг та прогноз | ||
ОК26 | Біологічний захист рослин | ||
ОК27 | Карантин рослин | ||
ОК28 | Основи охорони праці | ||
ОК29 | Агроекологія | ||
ОК30 | Агрометеорологія | ||
ОК31 | Основи наукових досліджень з використанням комп’ютерних методів | ||
ОК32 | Виробнича практика | ||
ОК33 | Підготовка кваліфікаційної бакалаврської роботи та державна атестація (ДА) |
Наукові напрями дослідних дипломних робіт:
- харчова біотехнологія – технологія виробництва хлібопекарських продуктів, кисломолочних продуктів, харчових дріжджів, продуктів спиртового бродіння (спирту, вина, пива, квасу);
- технологія виробництва їстівних грибів (гливи, шампіньйонів, опеньок) та білково-вітамінних препаратів для тваринництва;
- технологія ферментних препаратів;
- біосинтез та виділення цінних біологічно активних речовин та препаратів (вітамінів, білків, органічних кислот, харчових домішок, ріст регуляторів, пробіотиків);
- технологія біоконверсії органічних речовин та рослинної сировини (вермібіотехнологія, отримання живильних субстратів, фітогормонів, біодобрив, препаратів захисту рослин);
- технологія переробки відходів сільського господарства та промисловості (виробництво кормових дріжджів);
- біоенергетика (виробництво біогазу);
- екобіотехнологія (очистка стічних вод, біофільтрація, біодеградація пестицидів, шкідливих ксенобіотиків);
- селекція, генетика мікроорганізмів, рослин та тварин;
- клітинна інженерія та молекулярна біологія (мікроклонування рослин, отримання культури ізольованих клітин, конструювання генетично модифікованих організмів).
Випускники кафедри працюють на харчових виробництвах: молокопереробних, хлібозаводах, підприємствах з виробництва пива, вина, спирту, безалкогольних напоїв (квасу), дріжджів, м`ясопереробних виробництвах, грибних фермах; підприємствах з виробництва ферментів, амінокислот, органічних кислот, біодобавок, вітамінів; фармацевтичних заводах з виробництва ліків; гідролізних виробництвах з переробки побутових відходів та деревини; очисних спорудах; лабораторіях з санітарного контролю та контролю за якістю харчових продуктів, в науково-дослідних установах в мікробіологічних лабораторіях; лабораторіях генетичної та клітинної інженерії та ін.