Освітня програма “Інжиніринг пакувальних виробів (ІВ)”
Галузь знань: 13 Механічна інженерія
Спеціальність: 133 Галузеве машинобудування
Випускова кафедра: Обладнання і технології харчових виробництв
Підготовка фахівців здійснюється за ступенем бакалавра
Сучасна тенденція розвитку пакувальних виробів у зростанні їх асортименту та об’ємів споживання населенням.
Проблема у недостатній безпеці харчової продукції, збереження її поживної цінності та смаку, в утилізації вживаної упаковки.
Для виробництва якісної, фізіологічно безпечної, конкурентоспроможної харчової продукції необхідно забезпечення відповідність вимогам стандартів, у тому числі міжнародних, упаковки з метою підвищення якості та конкурентоспроможності вітчизняної харчової продукції.
Інжиніринг пакувальних виробів передбачає освоєння студентами основ застосування методів наукоємного комп’ютерного інжинірингу в практиці проектування пакувального обладнання та розробку упаковки.
Студенти отримують професійні навички:
- здатність вибирати оптимальні рішення при створенні продукції з урахуванням вимог якості, надійності й вартості, а також термінів виконання, безпеки життєдіяльності та екологічної чистоти виробництва;
- здатність створювати та використовувати математичні моделі технічних систем та процесів
- здатність вивчати й аналізувати необхідну інформацію, технічні дані, показники та результати роботи, систематизувати їх і узагальнювати;
- здатність брати участь у роботі над інноваційними проектами, використовуючи базові методи дослідницької діяльності;
- здатність до виконання розрахунків технологічного обладнання щодо забезпечення працездатності під дією експлуатаційних навантажень;
- здатність і навички до застосування методів графічного представлення установок, вузлів, деталей машин, устаткування, схем технологічних процесів;
- здатність представляти технічну документацію відповідно вимог до конструкторської документації;
- здатність до освоєння нових технологічних процесів пакування і нових видів техніки і технології;
- здатність щодо обрання типу обладнання для пакування, його типорозмірів відповідно до вимог виробництва пакувальних виробів;
- здатність до самостійної, індивідуальної роботи, прийняття рішень в рамках своїх задач професійної діяльності;
- здатність до пошуку і аналізу науково-технічної інформації;
Після закінчення вищого навчального закладу випускники можуть займати посади:
- керівника підприємства;
- головного інженера;
- головного технолога;
- завідувача виробництвом;
- заступника директора з якості;
- начальника цеху (зміни);
- інженер – проектувальника;
- інженер механіка
- майстра виробництва, цеху, дільниці;
- викладача вищого навчального закладу.
Після закінчення навчання фахівець з інжинірингу може обрати в якості місця роботи величезний спектр підприємств і виробництв:
- хімічної галузі (полімерних виробів, лакофарбові заводи та ін.);
- машинобудування різного призначення (хімічне та харчове машинобудування, холодокомбінати, дослідні ремонтно-механічні інститути та ін.);
- харчової промисловості (кондитерські фабрики, молокозаводи, хлібопекарні, пивоварні та лікеро-горілчані заводи, м’ясокомбінати та ін.);
- інжинірингові компанії