КАФЕДРА АНАЛІТИЧНОЇ ХІМІЇ І ХІМІЧНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК ТА КОСМЕТИЧНИХ ЗАСОБІВ

адреса: к. 344, головний корпус, просп. Науки (Гагаріна), 8, м. Дніпро, 49005
e-mail: analyt_chem@udhtu.edu.ua
Кафедра готує фахівців за ступенем бакалавра та магістра за наступними галузями знань:
Галузь знань:16 Хімічна та біоінженерія
Спеціальність: 161 Хімічні технології та інженерія
Освітні програми:
Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів (ХДК)
Кафедра з 2005 р. проводить підготовку бакалаврів і магістрів за унікальною і єдиною у нашому регіоні освітньою програмою “Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів”. Це відносно нова спеціальність, яка була затверджена у 2003 році наказом Міносвіти України та ввійшла до “Переліку напрямів та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах”.
Сучасна харчова та парфумерно-косметична промисловості базуються на обов’язковому використанні різноманітних харчових добавок та біоактивних речовин відповідно. Харчові добавки – це природні або синтезовані хімічні речовини, які додаються в харчові продукти з метою надання їм певних споживчих якостей, але не використовуються самі по собі, як харчові продукти. Наприклад, це консерванти, антиоксиданти, стабілізатори, барвники, згущувачі, емульгатори, підсилювачі смаку та аромату. Біоактивні речовини натурального походження широко використовуються в косметичній промисловості, як обов’язкові складові різних косметичних засобів. Асортимент харчових добавок та косметичних засобів, що виробляють вітчизняні підприємства, дуже обмежений, але Україна має високий технічний потенціал для організації їх виробництва.
Високопрофесійні фахівці зі спеціальності ХДК повинні знати технології виробництва харчових добавок і технології їх використання, технології виробництва косметичних препаратів різного призначення, уміти орієнтуватися в широкому спектрі косметичних інгредієнтів, володіти методами аналізу харчових добавок і компонентів косметичних засобів, вміти організувати промислове виробництво. Під час навчання студенти отримують ґрунтовні теоретичні та практичні знання в галузі харчової хімії, технології харчових та косметичних виробництв, біохімії, мікробіології, токсикології, хімії поверхнево-активних речовин, хімічних та інструментальних методів аналізу продуктів харчування та косметичних засобів, органічної хімії природних сполук, математичного моделювання технологічних процесів, обладнання для виробництва харчових добавок та косметичних засобів, основ проектування виробництв. Спеціалісти такого профілю потрібні на підприємствах хімічної і харчової промисловості, які виробляють або застосовують харчові добавки; підприємствах парфумерно-косметичної галузі, контрольно-аналітичних лабораторіях тощо.
Аналіз ринку праці та ринку освітніх послуг свідчить про відсутність в Україні хіміків-технологів магістерського освітньо-кваліфікаційного рівня зі спеціалізацією в аналітичному контролі виробництва. В той же час розгалужена мережа підприємств харчової та косметичної промисловості обумовлює нагальну потребу у висококваліфікованих фахівцях з аналітичного контролю їх продукції. Сучасні промислові підприємства не можуть досягти високих техніко-економічних показників без організації технічного та аналітичного контролю виробництва на всіх його стадіях. По суті, такий контроль є невід’ємною частиною кожного виробничого процесу. Його виконують різні служби підприємства в залежності від об’єкта контролю. Наприклад, виконавцями контрольних операцій можуть бути представники цехів та відділів підприємства: головний технолог, головний енергетик, головний механік тощо. Основна частина контрольних операцій в цехах і дільницях хімічних виробництв виконується безпосередньо їх персоналом за участю хіміків-аналітиків виробничих лабораторій і повинна контролюватися саме хіміком-технологом. Тому окрім знань і навичок підтримання технологічних режимів виробничого процесу хімік-технолог має володіти методами хімічного і інструментального аналізу та знатися на сучасних методиках виконання вимірювань.
Кафедра проводить підготовку як бакалаврів, так і магістрів. В наш час вища освіта в Європі, а тепер і в Україні, має три освітньо-кваліфікаційні ступені: бакалавр, магістр та доктор. Бакалавр у Європі – це людина з вищою освітою. Магістр у Європі – це МАЙСТЕР своєї справи, тобто це вищий рівень вищої освіти, який дозволяє працювати на більш відповідальних (керівних) посадах. В мережі Інтернету розповсюджена інформація, що нібито в магістратуру треба йти тільки тим, хто хоче стати викладачем чи науковцем. Рівень магістра зовсім не зобов’язує випускника йти в науку. Разом з цим участь у наукових дослідженнях при навчанні у магістратурі – це новий досвід з планування роботи, практичного використання набутих знань, пошуку і аналізу інформації, що завжди буде у нагоді в любій сфері діяльності. Тому порада студентам дуже проста: не відкладайте на майбутнє, а використовуйте свій шанс отримати вищий рівень освіти вже сьогодні!
НОВИНИ КАФЕДРИ
Аналітики ДВНЗ УДХТУ взяли участь у Міжнародній науковій конференції
7-8 грудня 2021 року викладачі і науковці кафедри аналітичної хімії ДВНЗ УДХТУ прийняли он-лайн участь у Міжнародній науковій конференції «Сучасні досягнення в органічному синтезі, хімії полімерів та харчових добавок». Конференція відбулася на базі НУ «Львівська...
Зустріч представників ТОВ «Еліксір» з ректором ДВНЗ УДХТУ
На початку грудня 2021 року відбулась зустріч Почесного консулу Бразилiї Олега Василенка та директора ТОВ "Елiксір" Ірини Мальованної з ректором ДВНЗ УДХТУ професором Костянтином Сухим. Було обговорено спільні можливості спiвробiтництва університету з українським...
Вітання з отриманням нагороди «Кращого гравця» Збірної України з жіночого хокею!
Щиро вітаємо ВІКТОРІЮ ЦЕНОВУ ст. гр. 6-ХДК-23 з отриманням нагороди «Кращого Гравця» (MVP) у грі Збірної України з жіночого хокею із Збірною Литви! Вікторія грає у складі нашого Жіночого Хокейного Клубу «Дніпровські Білки» (HC Dnipro Squirrels), та представляє його у...
Вітання з перемогою студентки ХДК у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт
20–22 квітня 2021 року в ДВНЗ УДХТУ (м. Дніпро) відбувся II тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності “Хімічні технології та інженерія”. На конференції з цікавими доповідями виступили студенти зі Львова, Сум, Києва, Дніпра та ін. міст....
Студенти факультету хімічніх технологій та екології відвідали театр імені Т.Г. Шевченка.
Студенти факультету хімічніх технологій та екології з натхненням (1-Т-32,куратор С.Ю.Науменко) відвідали моновиставу «В катакомбах», постановку якої здійснив Дніпропетровський академічний український музично-драматичний театр імені Т.Г. Шевченка. Втілення героїчного...
Кафедра пишається своїми випускниками, співзасновниками косметичної компанії
Завжди приємно отримувати привітання до свят. Особливо, якщо цей подарунок надійшов від наших випускників у перші весняні дні та на передодні святкування 90 річчя ДВНЗ УДХТУ. Знайомтесь – випускниці 2010 року кафедри аналітичної хімії і хімічної технології харчових...