Інжиніринг виробничих об’єктів (ІО)
Галузь знань: 13 Механічна інженерія
Спеціальність: 133 Галузеве машинобудування
Випускова кафедра: Обладнання і технології харчових виробництв
Підготовка фахівців здійснюється за ступенем бакалавра
Одним із видів науково-технічної продукції, який значною мірою впливає на міжнародну торгівлю товарами і є додатковим засобом підвищення їх конкурентоспроможності, просування на закордонний ринок, є інженерно-технічні та консультативні послуги.
Підтримка замовника у його виробничій діяльності, проектування, постачання і комплектація обладнання від провідних світових виробників, будівельно-монтажні роботи, сервіс, включаючи забезпечення запасними частинами та витратними матеріалами зі складів в Україні, гарантійне та післягарантійне обслуговування, авторський супровід – інжиніринг виробничих об’єктів.
Пріоритетний напрямок діяльності інжинірингу виробничих об’єктів в таких галузях:
- Хімічна і харчова промисловість;
- будівельних матеріалів;
- шляхобудівельна;
- машинобудівельна;
- підприємства комунальної галузі.
Підготовка фахівців передбачає послідовність і логіку викладу дисциплін, необхідних для їх майбутньої професійної діяльності, що дають цілісне уявлення про спорудження об’єктів “під ключ” обов’язково супроводжується наданням проектно-дослідницьких послуг; створення нових товарів, технологій, наступний продаж ліцензій на винаходи та ноу-хау неможливі без виконання науково-дослідницьких, дослідно-конструкторських, технологічних робіт; авторського та технічного нагляду.
Студенти отримують професійні навички:
комплексне проектування технічно складних об’єктів з подальшою можливістю удосконалення та модернізації технологічних процесів
підбір і розрахунок технологічного обладнання для отримання оптимальних параметрів зневоднення, проведення попередніх випробувань на підприємствах
забезпечення авторського та технічного нагляду за комплексом будівельних робіт, пов’язаних з реконструкцією будівель або будівництвом нових цехів і виробничих об’єктів.
Після закінчення вищого навчального закладу випускники можуть займати посади:
- керівник підприємства;
- головного інженера;
- головного технолога;
- завідувача виробництвом;
- начальника цеху (зміни);
- інженер-механік,
- інженер проектувальник;
- майстер виробництва; дільниці, цеху,
- майстер відділу технічного контролю, майстер-контролер,
- інженер з технічного нагляду;
- викладач вищого навчального закладу,
- науковий співробітник,
- випробувач,
- технік, технік-механік,
- інженер-менеджер,
- інженер-маркетолог із продажу технологічного устаткування.
Після закінчення навчання фахівець з інжинірингу може обрати в якості місця роботи величезний спектр підприємств і виробництв:
- переробки нафтопродуктів;
- хімічної галузі (виробництво хімічних речовин, полімерних виробів, мінеральних добрив, лакофарбові заводи та ін.);
- будівельних матеріалів (виготовлення вогнетривів, керамічних матеріалів, склоемалевих покриттів, цегельні і цементні заводи та ін.);
- машинобудування різного призначення (хімічне та важке машинобудування, агрегатні заводи, холодокомбінати, дослідні ремонтно-механічні інститути та ін.);
- харчової промисловості (кондитерські фабрики, молокозаводи, хлібопекарні, пивоварні та лікеро-горілчані заводи, м’ясокомбінати та ін.);
- переробні виробництва (м’ясо- та рибопереробні, переробки зерна та цукрових буряків, олійноекстракційні заводи та ін.);
- науково-дослідні інститути
- інжинірингові компанії