Співробітники кафедри ТПЖ та ХП ННІ УДХТУ освоїли нове обладнання на Солонянському молокозаводі
3 квітня 2025 року завідувач і доцент кафедри технологій природних і синтетичних полімерів, жирів та харчової продукції ННІ УДХТУ УДУНТ відвідали ТОВ «ДВК-Групп» (Солонянський молокозавод). Їх гостинно зустріли співвласник підприємства, головний технолог і майстри-сировари.
Під час візиту співробітники кафедри ознайомилися з повним циклом виробничих процесів, дізналися про особливості виготовлення різних видів сирів — сулугуні, сиру-косички, бринзи та інших. Вони мали змогу не лише побачити технологічні етапи, а й особисто долучитися до виробництва — уперше виготовити сир сулугуні на новітньому обладнанні.
Практична частина відбулася на універсальній автоматичній крафтовій сироварні Bondareff об’ємом 50 літрів, яка нещодавно була придбана для навчальної та наукової роботи кафедри. Це обладнання дозволяє контролювати всі етапи технологічного процесу: нагрів та пастеризацію молока, дозрівання згустку, механічну нарізку сирного зерна за допомогою ліри або ножа, вимішування та сушку зерна завдяки регульованій мішалці з реверсом, формування сирного пласта, чеддеризацію. Також обладнання оснащене можливістю теплової обробки сирної головки та приготування рікотти з сироватки після варіння основного продукту.
Перший досвід роботи на новій сироварні продемонстрував великі можливості для розвитку практичних навичок студентів і викладачів. У перспективі планується організація майстер-класів і практикумів для студентів, а також розширення співпраці з підприємствами молочної галузі.
Сир власного виробництва вразив чудовим смаком, а нові технології відкривають широкі можливості для креативного розвитку у сфері крафтового сироваріння.