Галузь знань: 16 Хімічна та біоінженерія
Спеціальність: 162 Біотехнології та біоінженерія
Випускова кафедра: Біотехнології та безпеки життєдіяльності
Підготовка фахівців здійснюється за ступенем бакалавра та магістра
Фахівці професійного спрямування „Біотехнології та біоінженерія” реалізують себе у таких сферах діяльності:
- харчова біотехнологія – технологія кисломолочних продуктів, кормових дріжджів, продуктів
- спиртового бродіння (пива, квасу), харчової та медичної глюкози, пектину;
- виробництво їстівних грибів (гливи, шампіньйонів, опеньок), білково-вітамінних препаратів;
- органічних добрив;
- синтез ферментних препаратів промислового, медичного та сільськогосподарського призначення;
- біосинтез цінних біологічно-активних речовин та препаратів (вітамінів, білків, органічних кислот, харчових домішок, пробіотиків);
- технології біоконверсії органічних речовин та рослинної сировини (вермітехнологія, отримання поживних субстратів, фітогормонів, добрив, препаратів захисту рослин);
- технологія переробки відходів сільського господарства та промисловості (бутанол, ксиліт);
- біоенергетика ( виробництво біогазу, біодизеля, біоетанолу);
- одержання, пошук і випробування біосенсорів для визначення якості навколишнього середовища;
- очищення стічних вод, біофільтрація, біодеградація пестицидів і ксенобіотиків;
- генетична та клітинна інженерія (мікроклонування рослин, отримання культур ізольованих клітин, конструювання генетично-модифікованих організмів).
Випускники кафедри працюють:
- технологами, інженерами, майстрами зміни, мікробіологами на молокопереробних заводах та хлібозаводах,
- на підприємствах з виробництва пива, вина, спирту, квасу, дріжджів,
- м’ясопереробних виробництвах, грибних фермах,
- на підприємствах з виробництва ферментів, амінокислот, органічних кислот, біодобавок, вітамінів,
- на фармацевтичних заводах з виробництва ліків,
- на гідролізних виробництвах з переробки побутових відходів та деревини,
- на очисних спорудах водного господарства,
- провідними й науковими співробітниками у лабораторіях з санітарного контролю та контролю за якістю харчових продуктів, у науково-дослідних установах, у мікробіологічних лабораторіях, а також у лабораторіях генетичної та клітинної інженерії та ін.