АНАЛІТИКИ УДХТУ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У МІЖНАРОДНІЙ НАУКОВО-ПРАКТИЧНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ
У жовтні 2015 року викладачі кафедри аналітичної хімії і хімічної технології харчових добавок та косметичних засобів відвідали НТУ «Харківський політехнічний інститут» (м. Харків), в якому з нагоди 130-ти річчя університету відбулася III Міжнародна науково-практична конференція «Хімія, біо- та нанотехнології, екологія та економіка у харчовій та косметичній промисловості». Організатор конференції – кафедра органічного синтезу НТУ ХПІ. На базі цієї кафедри під керівництвом завідувача кафедри професора Кричковської Лідії Василівни нещодавно була відкрита спеціальність «Хімічні технології харчових добавок і косметичних засобів».
Учбовий корпус та наукова бібліотека НТУ «Харківський політехнічний інститут»
Головним завданням конференції було зібрати однодумців викладачів, вчених і практиків, діяльність яких пов’язана з харчовими добавками та косметичними засобами. Річ у тому, що спеціальність «Хімічні технології харчових добавок і косметичних засобів» (ХДК) в Україні є чи не наймолодшою, хоча вперше вона була відкрита 10 років тому у «Львівській політехніці» та ДВНЗ УДХТУ м. Дніпропетровськ. За цей час спеціальність поширилась ще у 5-ти університетах країни, тому що швидко з’ясувалось, що фахівці з харчових добавок та косметичних засобів користуються неабияким попитом на ринку праці серед підприємств харчової, переробної та косметичної промисловості.
На конференцію приїхали завідувачі та відповідальні викладачі кафедр, на яких ведеться підготовка фахівців по спеціальності ХДК, з чотирьох українських університетів:
- від УДХТУ – зав. кафедри, професор Ніколенко М. В., доценти Авдієнко Т. М. та Вашкевич О. Ю.;
- від Національного університету «Львіська політехніка»: заступник завідувача кафедри, доцент Панченко Ю. В.;
- від ННТУ «Київський політехнічний інститут»: завідувач кафедри, професор Чигиринець О. Е.
- від Національного університету харчових технологій (м. Київ): завідувач кафедри, професор Сокольський Г. В.
Завідувач кафедри аналітичної хімії і хімічної технології харчових добавок та косметичних засобів УДХТУ, професор Ніколенко М. В. доповідає про наукові досягнення кафедри
Доценти кафедри аналітичної хімії і хімічної технології харчових добавок та косметичних засобів: Авдієнко Т. Н. та Вашкевич О. Ю. перед початком конференції в НТУ «Харківський політехнічний інститут»
Також в Міжнародній конференції прийняли участь фахівці з Одеського національного університету, ряду ВНЗ та косметичних фірм м. Харкова, Білорусії.
У програмі конференції були представлені цікаві доповіді по пошуку нових видів речовин для харчової та косметичної промисловості. Були розглянуті екологічні проблеми в галузі продуктів харчування і косметичних засобів та проаналізовані пропозиції щодо рішення технологічних проблем при використанні харчових добавок в нових видах продуктів харчування. Особливий інтерес викликала дискусія з питань підготовки спеціалістів з хімічної технології харчових добавок і косметичних засобів та методи оцінювання підготовки фахівців у вищих навчальних закладах.
Провідні фахівці в галузі харчових добавок та косметичних засобів на території НТУ «Харківський політехнічний інститут»
Від кафедри аналітичної хімії та хімічної технології ХД і КЗ було представлено 10 тез доповідей по технології виробництва та використанню харчових добавок, контролю якості харчових продуктів, розробці рецептур косметичних засобів та їх контролю якості. Практично всі роботи подані у співавторстві зі студентами-дослідниками кафедри.
Учасники конференції щиро дякують організаторам за теплий прийом, цікаві дискусії та за можливість знайомства з новітньою інформацією та фахівцями в галузі технології харчових добавок та косметики.