Галузь знань: 16 Хімічна та біоінженерія

Спеціальність: 162 Біотехнології та біоінженерія

Спеціалізація: Біотехнологія

Випускова кафедра: Біотехнології

Підготовка фахівців здійснюється за ступенем бакалавра, освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста та ступенем магістра


   

Фахівці професійного спрямування „Промислова біотехнологія” реалізують себе у таких сферах діяльності:

  • харчова біотехнологія – технологія кисломолочних продуктів, кормових дріжджів, продуктів
  • спиртового бродіння (пива, квасу), харчової та медичної глюкози, пектину;
  • виробництво їстівних грибів (гливи, шампіньйонів, опеньок), білково-вітамінних препаратів;
  • органічних добрив;
  • синтез ферментних препаратів промислового, медичного та сільськогосподарського призначення;
  • біосинтез цінних біологічно-активних речовин та препаратів (вітамінів, білків, органічних кислот, харчових домішок, пробіотиків);
  • технології біоконверсії органічних речовин та рослинної сировини (вермітехнологія, отримання поживних субстратів, фітогормонів, добрив, препаратів захисту рослин);
  • технологія переробки відходів сільського господарства та промисловості (бутанол, ксиліт);
  • біоенергетика ( виробництво біогазу, біодизеля, біоетанолу);
  • одержання, пошук і випробування біосенсорів для визначення якості навколишнього середовища;
  • очищення стічних вод, біофільтрація, біодеградація пестицидів і ксенобіотиків;
  • генетична та клітинна інженерія (мікроклонування рослин, отримання культур ізольованих клітин, конструювання генетично-модифікованих організмів).

 

Випускники кафедри працюють технологами, інженерами, майстрами зміни, мікробіологами на молокопереробних заводах та хлібозаводах, на підприємствах з виробництва пива, вина, спирту, квасу, дріжджів, м’ясопереробних виробництвах, грибних фермах, на підприємствах з виробництва ферментів, амінокислот, органічних кислот, біодобавок, вітамінів, на фармацевтичних заводах з виробництва ліків, на гідролізних виробництвах з переробки побутових відходів та деревини, на очисних спорудах водного господарства. Можуть працювати провідними й науковими співробітниками у лабораторіях з санітарного контролю та контролю за якістю харчових продуктів, у науково-дослідних установах, у мікробіологічних  лабораторіях, а також у лабораторіях генетичної та клітинної інженерії та ін.